Hrvatski geopolitičar i urednik sajta "Geopolitika.news" Zoran Meter napisao je posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji članak pod nazivom "Bolje 'MIG-29" u ruci, nego 'F-16 barak' na grani".

Time je aludirao na činjenicu da je Srbija dobila obećane ruske "migove", dok je Hrvatska ostala bez aviona, navodi Blic.

"Najpre malo simbolike - Putinov predsednički avion u srpskom su vazdušnom prostoru dočekala i na beogradski aerodrom propratila dva Miga-29 srpskog ratnog vazduhoplovstva, koje im je ne tako davno Rusija isporučcla u sklopu međusobne vojno-tehničke saradnje", piše Meter. Kako ističe, Srbi, možda i s pravom, ovih dana mogu slobodno u šali da govore: 'bolje Mig-29 u ruci nego F-16 Barack na grani'.

"Rusija je spremna da poveća isporuke gasa Srbiji i razmatra mogućnost produženja gasovoda "Turski tok" u tu zemlju. Moskva, takođe, razmatra mogućnost prelaska u naplatu nacionalnim valutama pri svojim investicijama u Srbiju umesto dolara, a dve zemlje potpisuju sporazume o industrijskoj, visokotehnoloskoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji", dalje piše Meter.

Kako se ističe u analizi, trgovinska razmena Rusije i Srbije u 2017. godini iznosila je dve milijarde dolara ili 23,1 odsto više nego godinu ranije, a u periodu januar-novembar 2018. iznosi 1,9 milijardi dolara, što je rast za 2,1 odsto više u odnosu na isti period lani.

Rusija, osim energenata, izvozi u Srbiju mineralne rude, hemijske proizvode, a iz Srbije uvozi prehrambene i poljoprivredne proizvode, tekstil i obuću, dodao je Meter.

On smatra da će se ekonomska razmena još više povećati nakon uspostavljanja zone slobodne trgovine između Srbije i Evroazijskog ekonomskog saveza, za koju se Moskva nada da će biti potpisana tokom ove godine.

Takođe, on ističe da je saradnja u sferi energetike jedna je od ključnih u rusko-srpskim odnosima.

Kako je istakao, Putin je u četvrtak u Beogradu poručio da je Rusija spremna da ulozi 1,4 milijarde dolara za spajanje Srbije sa drugim krakom gasovoda "Turski tok" i njegovu dalju izgradnju ka ostalim evropskim zemljama.

Sve to, smatra Meter, govori o ozbiljnoj nameri Rusije da ulaže u Srbiju kao svog saveznika, dok Hrvatska ima problema sa običnom kupovinom borbenih aviona od svojih zapadnih prijatelja.