PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin u Beograd stiže sutra u pratnji 30 najbližih bezbednjaka iz Federalne službe obezbeđenja, a o njegovoj bezbednosti u Beogradu brinuće skoro 6.000 policajaca i bezbednjaka - saznaju "Novosti".

Specijalci FSO deluju u najstrožjoj tajnosti, a ova agencija zatvorenija je čak i od FSB koja je nasledila čuvenu KGB. Njeni pripadnici zbog toga se često nazivaju duhovima, a u medijima kruže različita nagađanja o njima, uključujući i to da u svojim redovima imaju dva Putinova dvojnika.

Tokom posete prvog čoveka Rusije, duž trase kojom će proći, osim uniformisanih policajaca, biće raspoređeno i 500 pripadnika MUP u civilu, kao i 250 agenata BIA. Duž cele trase biće postavljeni snajperisti koji će motriti na moguće opasnosti po ruskog državnika.

Pročitajte još - EVO KAKO ĆE IZGLEDATI SUSRET PUTINA I VUČIĆA: Doček uz migove VS, zajedno od aerodroma do Hrama

Bezbednosne pripreme na trasi Putinove posete počele su već u utorak, a policija je upravnicima zgrada u blizini prenela upozorenje da stanari spuste roletne i da ne izlaze na prozore tokom posete. Prema našim informacijama, Putinu će u Beogradu biti stavljena na raspolaganje dva blindirana automobila.

Putinov avion će kroz vazdušni prostor Srbije do aerodroma "Nikola Tesla" ispratiti "migovi" Vojske Srbije. Na aerodromu će ga dočekati predsednik Aleksandar Vučić, a onda bi, ako ne bude kašnjenja, trebalo da se zajedno upute na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence na spomenik crvenoarmejcima.


Sređivanje ispred Palate "Srbija" i Hrama Svetog Save

Posle toga, Putinu će biti priređen svečani doček ispred Palate "Srbija", uz gardu i intoniranje himni dveju država. Na putu do sale za sastanak, ruski predsednik će u društvu srpskog kolege obići izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804. do 1918. godine".

Uslediće sastanak dvojice predsednika, kojem će se, posle petnaestominutnog razgovora, priključiti premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsednici Vlade Ivica Dačić i Nebojša Stefanović. Tokom dela posete koji se odvija u Palati "Srbija", Putin bi trebalo da predsedniku Vučiću uruči Orden Aleksandra Nevskog.

Posle zvaničnih sastanaka, u Putinovu čast biće priređen svečani ručak kojem će, pored zvaničnika, prisustvovati i javne ličnosti, poput proslavljenog reditelja Emira Kusturice i glumca Miloša Bikovića.

Poseta bi trebalo da bude završena obilaskom Hrama Svetog Save gde će se Putinu i Vučiću pridružiti i patrijarh Irinej.

U planu je i potpisivanje oko 20 sporazuma iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja, tehnološkog napretka i digitalizacije... Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se razgovarati o sigurnom snabdevanju Srbije ruskim gasom.

DOLAZI LAVROV, MOŽDA I ŠOJGU

U DELEGACIJI koja dolazi sa Putinom biće i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin. Sa Putinom stižu i ministri trgovine i rada, Denis Manturov i Maksim Topilin, ministar za digitalni razvoj, veze i masovne komunikacije Rusije Konstantin Noskov, kao i generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov. Njima bi mogao da se pridruži i ministar odbrane Sergej Šojgu.

DODIK: ZAHVALNOST

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se i on sresti sa Putinom, tokom posete ruskog predsednika Beogradu.

- Za Republiku Srpsku veoma su važni svi kontakti i razgovori, posebno sa značajnom i snažnom državom kakva je Rusija, koja je pokazala svoju objektivnost u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Dodik.

On kaže da je, u tom pogledu, Srpska zahvalna Rusiji i njenom doprinosu na očuvanju mira i stabilnosti.

(O. M.)