SAVET za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department doneli su dokument u osam tačaka u kojem se od prištinske vlade zahteva da odmah ukine nametnute takse od sto odsto na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije.

- Tražimo da takse odmah budu suspendovane - navodi se u dokumentu - i dodaje da će u suprotnom biti uskraćena podrška Kosovskim bezbednosnim snagama.

Dokument je, kako je prenela Kljan Kosova, u pisanom obliku dostavljen prištinskoj vladi, ali i drugim institucijama, i u njemu se navodi da podrška SAD za Kosovo nije neograničena:

PROČITAJTE JOŠ - Ni korak ka EU dok Priština ne ukine takse

- Kosovo, trenutno, sa sobom nosi teret opasnosti da dijalog doživi neuspeh - upozorava se u dokumentu, u kojem se izražava duboko razočaranje jer Priština nije preduzela ništa što bi bila pozitivna refleksija na pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućenog Hašimu Tačiju.

Nasuprot tome, takse od sto odsto su uvedene i na druge proizvode.

- Uspeh i postizanje sporazuma se ne povezuje sa ulogom Federike Mogerini i EU. Uspeh sporazuma je strateški interes SAD, dakle, neprihvatljivo je za nas da se dovodi u pitanje ovaj strateški cilj, neodgovornim potezima kosovskih lidera - ističe se u dokumentu.

U tekstu se dalje upozorava da će, u slučaju da sporazum doživi neuspeh zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice snositi samo Kosovo i odgovorni pojedinci za taj neuspeh.

SAD su upozorile da Priština svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD.

Reagujući na stavove iz Vašingtona, premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da će ukinuti takse ukoliko stignu međunarodne garancije da će "finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati uzajamnim priznavanjem".