PREGOVORI o Kosovu i Metohiji izmešteni su iz UN i prebačeni u EU, septembra 2010, dok je na čelu Srbije bio Boris Tadić, a šef diplomatije bio Vuk Jeremić. Ovom političkom manevru koji je, kako će se kasnije ispostaviti, bio loš po našu državu, prethodile su nedelje diplomatskih natezanja Beograda sa Briselom i Vašingtonom o tekstu rezolucije u GS UN kojom bi se tražili novi pregovori o Kosovu, sa ciljem da se postigne kompromisno rešenje za status.

U prvobitnoj verziji teksta strane su se pozivale da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem dijaloga, a konstatovana je i činjenica da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja. Iz Brisela je, međutim, stigao zahtev da se od rezolucije odustane ili da se ublaži njen tvrd tekst.

Pročitajte još - Vučić: Moramo da budemo krivi da bi neko opravdao svoju pogrešnu politiku; SAD podržavaju Prištinu: Sve je u skladu sa Rezolucijom 1244 (VIDEO)

Posle razgovora Tadića i tadašnje šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Beograd izbacuje deo o jednostranoj secesiji, ali i Rezoluciju 1244, koja se pominjala u preambuli. Revidirna rezolucija usvaja se na GS UN 9. septembra. Formulacijom: "pozdravlja se spremnost EU da olakša proces dijaloga između strana" upaljeno je zeleno svetlo za EU kao budućeg posrednika.

Kasnije je Jeremić krivicu prebacivao na Tadića, tvrdeći da je "bio šokiran" kada je uoči glasanja u UN saznao da je rezolucija izmenjena, priznajući da je to bila loša odluka i da tada niko od ključnih državnih aktera u Beogradu nije hteo ni da mu se javi na telefon da objasni šta se dešava. Tadić mu je uzvratio da je, ako je sve to tačno, trebalo odmah da podnese ostavku.