UPRKOS kršenju međunarodnog prava, a uz pomoć zapadnih saveznika sa SAD na čelu, Priština je učinila ono što je dugo najavljivala: formirala je tzv. vojsku. Posebno zadovoljan, premda na svečani prijem povodom transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga nije došao niko od njihovih zapadnih prijatelja, bio je Hašim Tači, nekadašnji komandant terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, sada komandant transformisane OVK, to jest tzv. vojske.

Svečani prijem u petak uveče održan je u kasarni nekadašnje JNA "Kosovski junaci", koja sada nosi ime ozloglašenog komandanta terorističke OVK Adema Jašarija. Zašto nije bilo međunarodnih zvaničnika, koji daju zdušnu podršku potezima Prištine, ma koliko oni bili protivpravni ili uticali na stabilnost celog regiona - niko nije objasnio. Čak su se prethodnih dana američke zastave vijorile širom gradova u kojima žive Albanci, ali nije bilo ni nedavno imenovanog ambasadora SAD, Filipa Kosneta.

- Napravili smo važan korak, pošto je vojska stub države. To je zasluga pre svega svakog člana KBS, njihovog rada i profesionalizma - rekao je Tači na prijemu.

A činjenica je da je formiranjem tzv. vojske, u stvari priveden kraju put presvlačenja boraca OVK u "čiste uniforme". Transformacija nekadašnjih terorista i počinje od kosovskog zaštitnog korpusa, pod vođstvom takođe jednog od komandanata nekadašnje OVK Agima Čekua, a potom i njegovog saborca Sulejmana Seljimija. Protiv Čekua, tadašnjeg predstavnika prištinske vlade, podignuta je optužnica zbog malverzacija sa penzijama ratnih veterana, dok su protiv drugih podignute optužnice zbog ratnih zločina.

Na optužnicama su se našli i pripadnici OVK kojima je komandovao Adem Jašari, a koji se borio za "nezavisno Kosovo". Deo OVK bio je i premijer privremenih institucija na KiM Ramuš Haradinaj. Činjenica je da Specijalni sud za ratne zločine OVK još nije u potpunosti zaživeo, ali pojedinci su pozvani da se pojave pred sudom.

PROČITAJTE I: Ministar Beriša ubica sa "Košara"!

- Sve ovo što se dešava poslednjih 20 godina na Kosovu i Metohiji ukazuje na to da Amerika stvara svoju interesnu državu na Balkanu. A da međunarodna zajednica štiti albanske teroriste, potvrda je da niko od njih još nije odgovorao za zločine počinjene nad Srbima i nealbancima. Upravo zato je više nego jasno da Srbi nemaju poverenja ne samo u novotransformisanu "vojsku" već ni u međunarodnu zajednicu - kaže naš sagovornik iz Kosovske Mitrovice.


Inače, transformacija KBS u tzv. vojsku izglasana je čak i mimo najvišeg pravnog akta koji su sami pravili i izglasali Albanci, i zakona koji je podrazumevao dvotrećinsku većinu poslanika iz redova drugih zajednica. Set zakona o transformaciji u vojsku izglasan je bez prisustva srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

ZLOČINI BEZ KAZNE

VEĆINA pripadnika OVK nije odgovarala za svoje zločine. Prema podacima MUP Srbije, u više od 1.800 napada terorističkih jedinica tokom devedesetih godina na KiM, ubijeno je 364, a ranjeno 605 ljudi. Okružni sud u Prištini je, u odsustvu, Tačija osudio na 10 godina zatvora jer je, kako se navodi, formirao terorističko udruženje i ubijao policajce na teritoriji Glogovca. Haradinaj je formirao jedinicu "Crni orlovi", koja je odgovorna za mučenje i ubijanje više desetina Srba.