Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Trsteniku da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 12 44 i dodao da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

Pročitajte još:DRAMA NA KOSMETU: Velika kolona vozila Kfora ušla na sever KiM (FOTO)

"KiM je za nas velika muka, posebno zbog poteza Prištine i najave formiranja vojske, što nije zasnovano ni na pravu ni na Rezoluciji 1244. Obaveza Kfora je da raspusti vojsku. Ali, oni to neće uraditi, reći će da se sve promenilo od kada su proglasili nezavisnost", rekao je Vučić.

Dodao je da nas to dovodi u veoma tešku situaciju, ali da svim majkama poručuje da ćemo činiti sve što možemo da pomognemo narodu na KiM i da sačuvamo mir.

"Sve što možemo", poručio je on Trsteničanima okupljenim na otvaranju fabrike kablova za auto-industriju "Amphenol Automotive Technology".

Uputio je još jednu poruku, kako kaže, - svetu.

"Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod, jer to vam ni srpski narod ni Srbija neće dozvoliti", rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas šefu Unmika Zahiru Taninu da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija biti značjno pogoršana kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske.

Šef UNMIK je rekao da deli zabrinutost za situaciju na KiM.

Vučić je rekao da namera Prištine da formira vojsku tzv. Kosova predstavlja novu, provokativnu i jednostranu meru, posle uvođenja taksi na srpsku robu, i izaziva veliku zabrinutost Srbije za za budućnost Srba na KiM.

Vučić i Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, razmotrili su danas aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na KiM.

Pročitajte još:OPASAN PLAN LONDONSKIH AGENATA: Britanija pravi svoju Srpsku listu

Predsednik Srbije je naglasio da je KFOR taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca.

On je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u Savetu bezbednosti UN o akcijama koje bismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske tzv. Kosova.

Tanin je naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da “Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na KiM”.

Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara Guteresa: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da promene mandata KFOR nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Šef UNMIK je naglasio da ima uveravanja od strane KFOR da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244.

On je podsetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika republike.

Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.

On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.


NI HARADINAJ NI STRANCI NE MOGU DA NAREĐUJU U SRBIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom novih pretnji koje stižu od Ramuša Haradinaja, da Srbija nikome neće da preti i da će staloženo i mirno da reaguje.

Na Haradinajeve izjave da takse prema Srbiji neće biti ukinute dok Srbija ne prizna nezavisnost i ulazak KiM u međunarodne institiucije, Vučić ističe da samo čeka, kako kaže, da se "lista želja" dodatno produži:

"Ja čekam da se ta lista (zahteva) nastavi. Meni je ostalo još pet dana na vlasti, kako je to već zapovedio Haradinaj. Pa dobro, gledaćemo kako da mu ispunjavamo sve to što je tražio. Šta da vam kažem na sve to? U toku je ''fontana želja'' a ja to nikad nisam slušao", kaže Vučić.

On je istakao da u Srbiji Haradinaj nikome ne može da izdaje naređenja, ni on ni bilo ko drugi.

"Samo građani Srbije preko svog rukovodstva mogu da upravljaju svojom zemljom. Neće upravljati ni stranci niti Haradinaj kao naš građanin, niti mnogi drugi.


VUČIĆ: AKO SE NE SVIĐAM NARODU, NEK NA IZBORU IZABERU NEKOG DRUGOG, ALI NE NA ULICI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ako se ne sviđa narodu, onda nek na izborima izaberu nekog drugo, ali ne na ulicama.

"Kada narod na izborima kaže da želi nekog drugog, izvolite, pa radite. A to da ja svoju politiku menjam pod pritiskom neću... Ako vam se ne sviđam, izbaretie nekog drugog, ali na izborima", kazao je Vučić u Trsteniku nakon otvaranja novog pogona fabrike.

On je kazao da opozicija na protestu neće videti nijednog jedinog policajca, ali da se narod pita samo na izborima i da ne postoji drugi vid demokratskgo izbora.

"Pod pritiskom neću nijednu odluku da donesem. Narod vrši pritisak na izborima a ne na ulicama", kazao je Vučić i dodao da nije njegov posao da se dodvorava nekome.

VUČIĆ: SVE ŠTO PRIŠTINA RADI JE PROTIVPRAVNO I ILEGALNO


Sve što Priština radi je ilegalno i protivpravno, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave britanskog ambasadora u Prištini o tome da Kosovo ima pravo da formira vojsku.

"Sve što Priština radi, a očigledno je da radi uz podršku SAD i Britanije, je protivpravno i ilegalno i u surpotnosti sa članom 9 tačkom B u kojoj se nedvosmisleno govori da je posao Kfora da razoruža sve albanske oružane formacije. Oni nemaju pravo ni po jednom međunarodnom aktu da formiraju vojsku", rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara u Trsteniku.

"Iz neprava ne može da se stvori pravo. Oni su stvorili nepravo i sada ne mogu da stvore pravo. Mi smo u teškoj, veoma teškoj situaciji. Nadam se da će neko da razume u međunarodnoj zajednici koliko je to za nas opasno", dodao je.

"Mi ćemo se truditi da štitimo svoj obraz i našu decu, i da ne ulazimo u sukobe", kazao je predsednik Vučić

Najavio je da će sutra ili prekosutra više govoriti o tome.

Da sačekamo, kaže, da vidimo šta će Priština da uradi.

Za nas je, ka


zao je, to svakako ilegalno, a o daljim koracima ćemo obavestavati javnost.


Očekuje, istakao je, da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas upozorio komandanta Kfora na KiM o kršenju međunarodnog prava i da je ukazao da demonstracija sile, bilo zarad izviđanja ili nekog drugog razloga, nikakvog smisla nema, jer nisu Srbi ti koji krše međunarodno pravo, već Albanci.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje kako komentariše pokretanje veće kolone vozila Kfora danas, na severu, u čijem se sastavu nalaze i vozila koja nose i opremu za blokade i pravljenje barijera.

Izrazio je i nadu da, kako je rekao, neki drugi imaju dovoljno razuma i dovoljno pameti da ne pomisle da je nekakvo rešenje kao što je oružje pametno, dobro i da će nekome doneti doneti prednost.

VUČIĆ: DOSTA SU SRBI RATOVALI

Predsednik SNS Aleksandar Vučić poručio je danas građanima u mestu Kotraža u opštini Lučani, gde se u nedelju održavaju izbori, da ga veoma brine situacija na KIM i sve "što nam spremaju", ali da Srbija mora da radi na očuvanju mira, zbog svoje dece i njihove budućnosti.

"Vidim problem u tome što nam Albanci i deo međunarodne zajednice nameću na Kosovu i Metohiji, sa tim ležem, sa tim se budim...Znam koliko smo se borili za mir i stabilnost", rekao je on.

Kako je primetio, neko je počeo da se ponaša iracionalno baš onda kada su stvari krenule na bolje, kada smo počeli da dovodimo, na primer, nemačke kompanije u kojima će sada raditi 60.000 građana.

Dodao je da ne može da razume kako neko u međuanrodnoj zjednici može da podržava formiranje vojske.

"Nisu nam potrebni ratni bubnjevi, ali nikome nećemo dati da ponižava srpski narod, niti da ga ugrožava i to im govorim uoči tog njihovog formiranja vojske. Sve želimo na miran način da rešimo, dosta su Srbi ratovali. Hoću da vidim više dece, više onih koji žele ovde da se vrate", poručio je Vučić.

Mnogo je, kako kaže, zabrinut zbog KiM i "svega što nam spremaju".

"Ali, nemojte da zbog toga mislite da sam slab ili da smo slabi, samo ne volim da izgovaram teške reči, kao što to rade drugi, pa onda pobegnu i sklone svoju decu u Londonu...Moja deca su ovde i ja planiram, i nadam se da i oni tako planiraju, da ostanu ovde. Naše je da čuvamo mir zbog naše dece i naše budćnosti", rekao je on.

Podsetio je da njegovi prethodnici nijednu fabriku nisu tu doveli.

Kako kaže, novac koji država daje za otvaranje neke fabrike, mora biti zarađen, a ne da se štampa.

To je ono po čemu se razlikuju od prethodnika:

"Mi otvaramo fabrike i zapošljavamo sve više ljudi. I imam odgovornost prema vama, jer to što ću da kažem nešto ružno o onima pre - vama ni u džep, ni iz džepa, vi očekujete da neko naporno radi za vas, da se bori za vas", kaže Vučić.


Za bolje puteve, kako dodaje, je potreban novac, da država bude još jača, potrebni su investirori.

Podsetio je i da je u Lučanima kao premijer i kao predsednik bio četiri puta, kao niko pre njega, i to dolazio je, ističe, u vreme velikih nedaća, kao što su poplave.

"Puno smo uložili da Bjelica ne načini opet neko zlo, da je stavimo pod kontrolu, nisu nam verovali da ćemo to da rešimo, a uložili smo u to 3,5 miliona evra, našli taj novac, a država je i dalje u plusu, a to nije malo ni za jednu državu", kaže Vučić.

On primećuje da se svuda u svetu održavaju nekakvi proesti.

" I svi popuštaju, hvale se kako su nešto učinili, a pitaću vas za godinu dve koliki će biti javni dug u toj nekoj zemlji", rekao je on, podsetivši da je u Srbiji kada je postao premijer javni dug iznosio 79 odsto BDP, a za mesec dana će biti 49 odsto, odnosno da je skoro pa prepolovljen.

"Nezaposlenost je pala sa 25, 9 odsto na 11, 3 odsto, voleo to neko da čuje neko ili ne. To su zvanični podaci. Borimo se i dajemo sve od sebe i radim svakog dana da bih se izborio da nešto osetite i da možete da živite bolje, da možete da računate na podršku države", zaključio je on.