UPRKOS protivljenju većeg dela međunarodne zajednice i NATO, Priština, ohrabrena bezrezervnom podrškom Amerike, a od srede javno i Velike Britanije, ne odustaje od najavljenog formiranja tzv. kosovske vojske.

Srpski državni vrh i Srbi sa KiM šalju apele međunarodnoj zajednici da preduzme hitne korake kako bi namere Prištine, koje prete da destabilizuju ceo region, bile obuzdane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je pisma kolegama u 53 zemlje u kojima ih je pozvao da spreče formiranje "vojske Kosova" i pokušaj pravljenja, kako je naveo, još jedne paravojne formacije na KiM. Vulin je rekao da neosuđeni teroristi hoće da dobiju armiju i da ponove zločine za koje nisu osuđeni:

- Svet mora da zna da se na KiM pokušava stvaranje terorističke organizacije, koja će se nazivati nekakvom vojskom. A pravi se samo za obračun sa Srbijom i Srbima.


Pročitajte još - Vulin: Balkan će goreti ako se dozvoli hranjenje Velike Albanije


I Srpska lista očekuje da EU i međunarodna zajednica izvrše pritisak na Prištinu da odustane od formiranja oružanih snaga. Međutim, apeli Srba sa KiM i našeg državnog vrha udaraju u zid kod pokrovitelja kosovske nezavisnosti.

Britanski ambasador u Prištini Ruri O`Konel poručio je da zvanični London smatra da je pravo privremenih institucija da imaju vojsku. I komandant združenih snaga NATO u Napulju, američki admiral Džejms Fogo, koji je nedavno pozvao Prištinu da ne žuri sa procesom transformacije KBS, sada kaže da o tome "suvereno odlučuje" Priština.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da se od glasanja o vojsci neće odustati, a po nalogu Ramuša Haradinaja, cela Priština okićena je američkim zastavama.