VANREDNIH republičkih izbora, kako stvari trenutno stoje, neće biti - saznaju "Novosti". Za izlazak na birališta na proleće zalaže se veliki broj najviših funkcionera SNS, ali lider stranke Aleksandar Vučić bliži je odluci da ne raspiše izbore, zbog složene situacija na Kosovu.

Poslednjih meseci vrh naprednjaka ubeđuje Vučića da, u dogovoru sa Vladom, raspusti Skupštinu i raspiše izbore da bi, kako mu je rekao jedan od funkcionera SNS, "postavio na mesto Đilasa i Jeremića". Ipak, kako navode naši izvori, lider SNS nije spreman da bez velike potrebe ide u novu kampanju u jeku rešavanja krize na KiM.

Vučić je ranije, odgovarajući na pitanje o protestu opozicije u Beogradu, rekao da neće raditi pod pritiscima i da opozicionari jedino mogu da dobiju nove izbore, što su neki protumačili kao otvaranje mogućnosti da se sledeće godine ide na birališta.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da u ovom trenutku "nema realnih razloga za izbore, osim političkih":

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Parlamentarni izbori 2020. godine

- Vlast je jaka i sigurna u sebe. Vučić poručuje opoziciji: "Ako budete tražili izbore, dobićete ih". Tako im u startu izbija taj adut, jer su opozicione stranke svesne da nemaju visok rejting i izbori u ovom trenutku im ne odgovaraju.

Bojan Klačar, iz Cesida, smatra da bi izbori mogli da budu raspisani u slučaju da događaji na KiM budu išli u pravcu razrešenja i da bi SNS tada verovatno odlučio da u konačno rešavanje kosovskog problema uđe sa novim mandatom. Takođe, on misli da bi "negativna dinamika" na KiM odvratila naprednjake od vanrednog glasanja.

- U prilog odluci da se ide na nove izbore mogla bi da ide i politička situacija, uključujući očekivani ustavni referendum sledeće godine i povišene tenzije, kao i procena da bi na proleće vlast dobila više nego da se glasa u redovnom terminu. Osim toga, iskustvo pokazuje da generalno nismo skloni da čekamo redovne termine za republičke izbore - kaže Klačar.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI NA TESTU: Kome bi odgovarali parlamentarni izbori?

VULIN: GLASANjE KAO ODGOVOR NA NAPADE

MINISTAR odbrane i predsednik PS Aleksandar Vulin rekao je da su izbori najbolji odgovor na "priče da je zemlja u mraku i da vladaju ljudi koje narod ne želi":

- Kada imate Haradinaja za koga ste videli šta radi na KiM, a kaže da će srušiti Vladu u Beogradu, kada imate najavu stvaranja balkanskih paktova protiv Srbije, kao i neodgovornu opoziciju koja, umesto da se ujedinimo oko KiM izlazi na ulice i traži razlog za sukob, onda je najbolje to sprečiti i izaći na izbore. Neka Srbija kaže za koju je politiku.