PRIŠTINA nastavlja udar na Srbe na Kosovu i Metohiji na dva fronta: za utorak najavljuju uvođenje novih diskriminatorskih ekonomskih mera, a već u petak ozvaničiće formiranje vojske lažne kosovske države.

Lideri kosovskih Albanca, uz pomoć moćnih pokrovitelja nelegalno proglašene nezavisnosti, sklapaju elemente budućih oružanih snaga - na Kosovo je u ponedeljak stiglo 24 od ukupno 51 blindiranog oklopnog vozila "hamvi", koliko je naručeno iz SAD.

Stručnjaci upozoravaju da verovatno nije slučajno izabrano da prvo na Kosovo stignu baš "hamviji" jer mogu biti opremljeni teškim naoružanjem i pogodni su za brza dejstva, pogotovo među civilnim stanovništvom. Sada je jasno da su se, osim verbalne podrške vašingtonskih zvaničnika, koji, poput američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta, stvaranje vojske nazivaju "pozitivnim korakom", SAD pobrinule da te buduće snage budu i dobro opremljene.

PROČITAJTE JOŠ - SAD NAORUŽAVAJU PRIŠTINU: Na Kosovo stigla oklopna vozila

Naime, "hamviji" su samo prvi kontingent naoružanja iz Amerike kojim se očigledno osigurava plan da se, mimo Ustava, međunarodnih sporazuma i saglasnosti Srba sa KiM, formira kosovska vojska. "Novosti" su već pisale da su naše bezbednosne službe došle do informacija da je brod sa kontejnerom punim najnovijeg naoružanja za opremanje "vojske Kosova" prošle nedelje preko Atlantika krenuo put luke Drač u Albaniji, odakle bi tovar trebalo da bude odvezen do baza Kosovskih snaga bezbednosti. Inače, ceremonija prijema "hamvija" održana je u prostorijima kasarne KSB i u njoj su učestvovali visoki prištinski zvaničnici i zvaničnici američke ambasade.

Sednica kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da budu usvojena tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, zakazana je za 14. decembar pre podne, a kasnije istog dana tim povodom će u Ministarstvu kosovskih snaga bezbednosti biti održana svečanost.

PETRIČ: EU NE SME DA ĆUTI AUSTRIJSKI diplomata Volfgang Petrič smatra da EU ne bi smela da ne čini ništa po pitanju formiranja kosovske vojske samo zato što su SAD podržale Prištinu u njenim namerama. On je upozorio da formiranje vojske nije dobar potez i da je u suprotnosti sa konstruktivnim dijalogom. Petrič podseća da je i NATO protiv ovog plana Prištine.

Uoči formiranja vojske, premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj najavio je da će u utorak, posle sednice vlade, obelodaniti nove, teže mere uperene protiv Srba i Beograda.

Osim monetarnih diverzija - stopiranja platnog prometa i ukidanja dinara kao važeće valute na severu KiM - Priština bi mogla da zabrani ulaz na teritoriju pokrajine vozilima sa srpskim tablicama, odnosno da zahteva da se umesto njih stavljaju probne tablice, kao i da proširi listu zvaničnika iz Beograda kojima neće dozvoliti da prelaze administrativnu liniju. A kosovski ministar trgovine Endrit Šalja pominje da bi takse mogle da budu povećane i na hiljadu odsto!

Narodna banka Srbije već analizira različite scenarije kako bi pronašla alternativna rešenja i omogućila obavljanje transakcija na celoj teritoriji Srbije, uključujući i KiM, kao što je bilo i do sada, u slučaju da među novim merama Prištine, kako se pretpostavlja, bude i ukidanje platnog prometa na severu Kosmeta.

PROČITAJTE JOŠ - NOVE MERE PRIŠTINE: Haradinaj Srbima sad ukida i plate?!

Kako je u ponedeljak saopštila NBS, oni detaljno prate razvoj događaja i u koordinaciji su i bliskoj saradnji s predsednikom Srbije i Vladom, a aktivnosti će sprovoditi tek ukoliko te mere budu donete. Njihov eventualni odgovor, kako kažu, biće usmeren ka zaštiti građana i njihovih interesa, kao i privrednih subjekata i omogućavanja kontinuiteta njihovog poslovanja.

Ministar Rasim Ljajić ocenio je da bi eventualne nove mere Prištine bile dalja politička radikalizacija, bez obzira na to što se navodno radi o ekonomskim merama. On navodi da postoje najave da će 26. decembra u Prištini stupiti na snagu novi zakon o zaštiti potrošača, koji obavezuje trgovce da pored cene istaknu i zemlju porekla proizvoda, a jedini motiv, prema Ljajiću, jeste da se smanji, ograniči ili zaustavi transport robe iz centralne Srbije. Računaju da će to za kupce biti dovoljan motiv da tu robu ne kupuju.

- Oni računaju da mogu nešto da izdejstvu od EU, bilo da je u pitanju vizna liberalizacija, poboljšanje pregovaračkih pozicija ili da skrenu pažnju sa međunarodnih neuspeha. Efekat svih mera je da će dijalog biti ne zamrznut, već će on na duže staze biti onemogućen - smatra Ljajić.

Premijerka Ana Brnabić upozorila je da su dosadašnje mere Prištine dovele tamošnje Srbe na ivicu humanitarne katastrofe, a da posledice usled rasta cena proizvoda trpe i Albanci.

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, Srbija je prilično dobro informisana o različitim planovima Prištine, zbog čega je on apelovao na međunarodnu zajednicu koja ima i vojno i bezbednosno i političko prisustvo na KiM da to zaustavi pre nego što bude kasno:

- Nove mere mogle bi da budu varnica koja bi ceo region gurnula u provaliju.

ZASTRAŠIVANjE CIVILA

BLINDIRANA oklopna vozila "hamvi", koja su u ponedeljak iz SAD stigla na Kosovo, idealna su za zastrašivanje nenaoružanih civila, odnosno za specijalne operacije i brzo prebacivanje pešadijskih trupa na mesta intervencije. Na ta vozila može da se namontira ozbiljno naoružanje, poput teških mitraljeza, što znači da ona nisu nimalo naivna, jer mogu brzo da uđu u urbane sredine i drže civile u strahu - kaže, za "Novosti", Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik nekadašnje Kontraobaveštajne službe JNA.