Ukidanje sramnih taksi od 100 odsto na srpske proizvode u ponedeljak su zatražile i žene sa severa Kosova i Metohije. Mirnim protestom ispred sedišta Euleksa i EU u severnoj Kosovskoj Mitrovici i šetnjom do spomenika Knezu Lazaru u centru grada, više hiljada žena poručilo je Prištini da svojim odlukama ne izgladnjuje Srbe na Kosovu i Metohiji.


- Evropo, imaju li deca srpskih majki kao i sva druga deca u demokratskim društvima pravo na igru i na učenje? Moraju li da se, umesto poljupcima majki, bude uz zvuke sirene za uzbunu – upitala je načelnica školske uprave na KiM Jasmina Dedić. Ona je poručila da će Srbi istrajati u svojoj nameri da ostanu na Kosmetu bez obzira na torturu Prištine.


Na nehuman odnos Prištine prema srpskom narodu ukazala je i hrabra majka osmoro dece Ana Vuković koja je podsetila da prištinske vlasti gaze i terorišu Srbe na Kosovu i Metohiji punih 19 godina.


Pročitajte još - Prvi međunarodni sudija na KiM: Teroristu iz Podujeva obučavali agenti CIA


- Plašim se za decu, ako se razbole, da li će biti lekova i po kojoj ceni. Plašim se, ali i molim sve majke da budemo hrabre i istrajne i da ne dozvolimo prištinskim institucijama da nas pomere odavde - poručila je Vuković i pozvala Prištinu da ukine mere za koje je ocenila da nikome ne donose dobro.Uz podsećanje da je još uvek nepoznata 527 nestalih Srba sa KiM i da njihove porodice skoro 12 godina žive bez saznanja o tome šta se njima dogodilo, predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova Verica Tomanović je istakla da uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije predstavlja pokušaj zatiranja i nestanka Srba sa KiM.- Na ovim prostorima moguć je suživot albanske i srpske dece, ali uz pomoć međunarodne zajednice, glasa razuma", rekla je Tomanović.

Podršku poslanicima Srpske liste koji su noć provelu u skupštinskim prostorijama u Prištini od, kako je rekla „žena hrabrosti“ iz Kosovske Mitrovice prenela je Vitosava Arifović i rekla da aktivistkinje Uniji žena sa Vračara, koje su vraćene sa administrativnog prelaza Jarinje nisu su ničija pretnja i ne ugrožavaju bilo čiju bezbednost.Glavnom ulicom od benzinske pumpe do spomenika Knezu Lazaru, nepreglednu kolonu predvodile su žene koje su sa transparenata poručile: "Ne izgladnjujte našu decu", "Unicef, help", "Žene protiv gladi", "Šta ćemo danas za ručak", "Deda Mraze, naša deca hoće nešto za jelo", "Majke sveta, naša deca su gladna", "Imamo pravo na hleb" ukazujući na sve teže stanje u kojem se nalazi srpski narod na KiM.


NVO: SPREČITE KRŠENjE LjUDSKIH PRAVA SRBA

Svoj glas protiv odluke kosovske vlade da uvede 100% poreza na uvezenu robu iz Srbije i BiH danas su podigle i nevladine organizacije. U dopisu koji je potpisalo 18 nevladinih organizacija ukazuje se na ozbiljnu zabrinutost u vezi sa kršenjem ljudskih prava srpske manjine na Kosovu.

- Kršenja ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava imaju društvene posledice i neretko su ključni faktor u eskalaciji nasilja, socijalnih nemira i konflikata. Bitno je da se prepozna da odluka kosovske vlade doprinosi postojećim tenzijama i mogućoj eskalaciji sukoba na Kosovu. Neophodno je da se ukine odluka o 100% povećanju carina i da se obe strane vrate pregovorima kako bi se sprečila potencijalna eskalacija humanitarne i bezbednosne krize – navodi se u otvorenom pismo upućenom međunarodnoj zajednici.

Pročitajte još - TUGA U SRPSKIM ENKLAVAMA NA KOSOVU: Hrane i lekova ima za još nekoliko dana, humanitarna katastrofa zbog prištinskih taksi

Oni su ocenili da je zabrana ulaska Uniji žena sa Vračara koje su planirale da doniraju humanitarnu pomoć ženama i bebama u mitrovačkom porodilištu „zloupotreba moći od strane kosovske vlade sa namerom da diskriminiše srpsku zajednicu kako bi ostvarila političke ciljeve“.

- Na osnovuUniverzalne deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog sporazuma o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencije o eliminaciji diskriminacije protiv žena, kao i Agende za žene, mir i sigurnost, pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzm eadekvatne mere kako bi sprečila dalje kršenje ljudskih prava i korišćenje ugroženih grupa u političke svrhe – kaže se u pismu NVO sa Kosova i Metohije.