SRBIJA neće prihvatiti ucenjivačke predloge Brisela za nastavak naših evropskih integracija, pa makar cena bila da taj proces bude zamrznut na duže vreme.

Ovo je čvrst stav vlasti u Beogradu, a nakon nepristojne ponude predsedniku Aleksandru Vučiću, poslate diplomatskim kanalima, da pristane na nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima čak i ako Priština ne povuče pogubnu odluku o povećanju taksa za robu iz centralne Srbije, a zauzvrat bi našoj zemlji bila otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristupanje EU.

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže, za "Novosti", da je Srbija, u odnosu na sprovedene aktivnosti u oblasti vladavine prava, u poglavljima 23 i 24, realno zaslužila otvaranje najmanje tri nova poglavlja, od ukupno sedam koje smo pripremili u potpunosti. Ona podseća i da je u implementaciji Briselskog sporazuma, koji države članice takođe uzimaju u obzir kada odlučuju o napretku i broju poglavlja, jasno da Priština ne samo da ne sprovodi dogovoreno već jednostranim aktima podriva dijalog, ali i regionalne ekonomske odnose:

PROČITAJTE I: EKSKLUZIVNO: Sramna ponuda zapada Vučiću


- Politika štapa i šargarepe prema našem pregovaračkom procesu, u ovim okolnostima, postala je prevaziđena, i nadam se da će se EU i države članice sa više političkog takta odnositi prema Srbiji kao ozbiljnom kandidatu i pouzdanom partneru i time poslati bolje poruke našim građanima. Mi, svakako, kao vlada, naš posao reformi radimo, nekad brže, nekad sporije, ali bez sumnje napredujemo i trebalo bi da to na kredibilan način bude prepoznato od EU i država članica.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da se nastavlja stara matrica - da Brisel ne pritiska onog koga treba, već onog koga može:

- Na taj način Brisel gubi status medijatora u dijalogu i narušava sopstveni kredibilitet. Ovde nije reč o tome da Priština ne ispunjava do sada postignute dogovore, već iz političkih razloga postavlja nove prepreke na putu slobodne trgovine, koje štete svima. Ovakvi potezi dovode u pitanje čitav dijalog i proces normalizacije odnosa Srba i Albanaca - kaže Ljajić, za "Novosti".