PRVI dan zasedanja Interpola, koje je počelo danas u Dubaiju, obeležila su mnogobrojna kršenja procedura i ignorisanje primedaba koje jasno ukazuju na nepoštovanje međunarodnog prava, ali i gotovo neprekidne provokacije članova prištinskog tima, pa čak i fizički nasrtaj na jednog člana naše delegacije.

Prema našim informacijama, predstavnici Prištine, koji prethodnih nedelja nisu birali prljava sredstva kako bi pokušali da obezbede većinu za prijem lažne države Kosovo u svetsku policijsku organizaciju, sve vreme su slikali srpsku delegaciju i dobacivali. Provokacija je bilo kako u sali, tako i ispred nje, tokom pauze.

U jednom trenutku, kako saznajemo, član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, prišao je članu našeg tima i počeo da slika. Kada ga je naš predstavnik upitao zašto to radi, Albanac ga je uhvatio za ruku i počeo da je uvrće, pa je u opštem metežu došlo i do gurkanja.

Osim sramnog ponašanja Albanaca, prvog dana zasedanja zabeležena su i mnogobrojna kršenja propisa rada ove međunarodne policijske organizacije. Tako je, mimo procedure, Generalni sekretarijat Interpola preuzeo predsedavanje 87. zasedanjem Generalne skupštine. Takođe, generalni sekretar Jirgen Štok, koji je, prema operativnim podacima naših službi, jedan od lobista lažne države Kosovo, u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje je posvetio ostavci doskorašnjeg predsednika Interpola Menga Hongveja.

U neouobičajeno dugom izlaganju za ovakve događaje, generalni sekretar Štok je, u nameri da isprovocira Kinu, naširoko pričao o slučaju Menga i do detalja opisivao svoje viđenje njegovog nestanka, kao i šta je sve njegova supruga govorila u medijima.


Takođe, umesto da Južnokorejac Kim Džong Jang vodi sednicu Generalne skupštine, što je bio isključivo njegov zadatak, on je reč predao savetnici za pravna pitanja, Amerikanki Meri Rodrigez. Ona je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujući i Srbije, na program rada ovogodišnje Generalne skupštine.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola:

- I pored protivljenja većeg broja država članica da se pitanje prijema tzv. Kosova uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Srbija će nastaviti da se bori do momenta glasanja, koje je sutra, kako bi pokazala da prijem lažne kosovske države u Interpol predstavlja politizaciju ove policijske organizacije. To je štetno ne samo po međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije.

Jirgen Štok


KINA UZ NAS

KINA će podržati stavove Srbije po pitanju zahteva prijema tzv. Kosova u Interpol i nastaviće u potpunosti da poštuje teritorijalni suverenitet naše države. To je juče u Dubaiju, na sastanku s ministrom Stefanovićem, poručio šef kineske delegacije na Generalnoj skupštini Interpola Daki Duan.

PACOLI ZADOVOLjAN

MINISTAR spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli ocenio je danas da je Generalna skupština Interpola "počela dobro" i da je potvrđeno razmatranje zahteva Prištine za članstvo. On je na svom fejsbuk-nalogu napisao da je cilj Kosova borba protiv međunarodno organizovanog kriminala i terorizma.