Srbiju u utorak, u Dubaiju, očekuje odsudna bitka u kojoj treba da spreči ulažak lažne države Kosovo u Interpol, kaze ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ističe da postoje svakodnevni pritisci na brojne male zemlje da glasaju za Prištinu, ali da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka.

"Albanci na svojoj strani imaju moćne zaštitnike, zapadne sile, pre svega Amerikance, koji svakodnevno pritiskaju i uslovljavaju brojne male zemlje da glasaju za Prištinu. Ali, Srbija ne odustaje i boriće se do poslednjeg trenutka", poručio je ministar u intervjuu za današnji Informer.

Stefanović je naglasio da je do sada uputio četiri pisma svim članicama Interpola u kojima ih je upoznao sa tri grupe agrumenta - policijske, pravne i političke, a koje, kaže, jasno govore zbog čega Kosovo ne može da bude članica Interpola.

PROČITAJTE I: AKCIJA ALBANACA U INTERPOLU: Pripremili 15 miliona $ da potkupe delegacije!

"U ovoj borbi ogromnu ulogu ima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je maksimalno iskoristio svoju poziciju da nam pomogne, svakodnevno je uključen i nije propustio nijednu priliku da sa starnim zvaničnicima razgovara o ovoj temi", rekao je Stefanović.

Kao najvažnije argumente na našoj strani, ministar je naveo Rezoluciju SB UN 1244, koja jasno govori da je Kosovo deo Srbije i da, samim tim, nije članica UN, niti je posmatrač.

Pravila Interpola, pojašnjava, kažu da morate da budete članica UN ili imati status posmatrača da biste bili članica Interpola.

"Pošto nisu ni jedno ni drugio, ne mogu biti članica Interpola. Nažalost, u savremenom svetu retko šta koga obavezuje i često vidimo da sila argumenata pada pred silom mnogo podignutih ruku", rekao je Stefanović.

Naveo je i da bi članstvo Kosova u toj organizaciji imalo višestruke posledice po čitav svet, te da bi to uticalo da se korumpiraju baze podataka Interpola i da baza optuženih za terorizam dospe u ruke onih koji su bliski terorističkim organizacijama, pa čak i ISIS-u.

On je napomenuo da je sa Kosova ogroman broj ljudi otišao da se bori za ISIS, te da je jasno da to nije bilo moguće bez blagonaklnonog odnosa institucija.

"Argument da bi im članstvo u Interpolu omogućilo borbu protiv kirminala ne pije vodu, jer vam za to ne treba Interpol. To članstvo im je potrebno da bi svojoj javnosti, kao odgovor na rad Specijalnog tužilastva za ratne žločine OVK, mogli da ponude raspisane potrenice za hiljdama Srba, naših vojnika i policajca koji su u vreme protivteorističkih operacija bili na KiM i kojima bi sada montirali razne postupke", upozorio je ministar.

Upitan o navodima da Albanci daju milione da bi osigurali članstvo, Stefanović kaže da smo svesni da oni imaju moćne sponzore, ali da lobiranje je jedno, a "keš diplomatija" sasvim drugo.

"Ne želim da verujem da bi zemlje koje će da glasaju za prijem Kosova, to uradile, jer bi im neki funkcioner iz Prištine odneo kofer s novcem. Ko nam onda garantuje da pomoću koferčeta neće nekoga da stavi ili skine sa Interpolove liste? Nije dobra poruka da se bilo šta u jednoj policijskoj organizaciji može rešiti kešom. To baca ljagu na čitav sistem. Neka o tome razmisle oni koji su spremni da zarad koferčeta dignu ruku za Kosovo", rekao je Stefanović.

Ponavlja da se na deo zemalja vrši snažan pritisak da podrže Kosovo.

"Ambasadori nekih zapadnih zemalja svakodnevno obilaze njihove ambasadore i pritiskaju ih kako da glasaju. Čak uslovljavaju i finansijsku pomoć tim zemljama njihovim glasovima. Ali, nije naše da kukamo, već da se borimo do poslednjeg trenutka. Svaki glas na je važan i može da promeni rezultat. Nema predaje, budite sigurni", rekao je Stefanović.


VUČIĆ SE U PARIZU PONEO DRŽAVNIČKI

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu poneo državnički, oćutao zbog interesa Srbije i nije pogazio nacionalno dostojanstvo, već je vodio računa o budućnosti zemlje.

Stefanović je, u intervjuu za Informer, na pitanje da li je predsednik Vučić trebalo oštro da reaguje na skandal u Parizu prošle nedelje, rekao da zna koliko je Vučiću bilo teško u tom trenutku, ali da je "normalno da se predsednik neće ponašati kao impulsivni pubertetlija koga je neko uvredio".

"Poneo se državnički i prihvatio na svoja leđa sve što se desilo u Parizu. Oćutao je zbog interesa Srbije, koji su mnogo veći od jednog ovakvog dana. Nije pogazio nacionalno dostojanstvo, već je vodio računa o budućnosti zemlje, o novim pobedama koje ćemo tek izvojevati", rekao je Stefanović.

On je naveo da ćemo predsednika Francuske Emanuela Makrona ugostiti kao pravi domaćini.

Komentarišući to što se, "dok traje borba u Interpolu, Vučić našao na meti opozicije zbog tog skandala, koja ga napada što nije otkazao Makronovu posetu Beogradu", Stefanović je naveo da je u vreme vlasti "tih stručnjaka iz opozicije" Srbija doživljavala najbrutalnija poniženja i poraze.

"Našu zemju su strani zvaničnici zaobilazili kao da ovde kuga vlada. Dolazili su samo da isporuče spisak zahteva. U vreme Tadića, Đilasa, Jankoviha, Jeremića i ostalih, nismo smeli ni da pomislimo da obeležavamo naše nacionalne pobede. Nigde nisu smele da se pomenu srpske žrtve", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, politikom predsednika Vučića, Srbija je konačno poboljšala svoj ugled u svetu.

"Svetski lideri nas redovno posećuju i mi ćemo i predsednika Makrona ugostiti kao pravi domaćini", rekao je Stefanović.

Komentarišući to što će opozicija bojkotovati predstojeće lokalne izbore u Kuli, Doljevcu i Kladovu, a izaći na njih samo u Lučanima, Stefanović, koji je i funkcioner SNS, kaže da je prirodno da opozicija traži izbore, a ne da beži od njih.

"Kukaju da nisu proporcionalno zastupljeni u parlamentu, da su druga snaga po jačini, da će da pobede svakoga. Pa što to ne dokažu na izborima...Tadić, Janković, Jeremić i Đilas samo pokušavaju da se vrate u fotelje i dokopaju se pune kase, kako bi je opet očerupali. Misle da u Lučanima mogu da naprave nekakav rezultat, pa da posle tvrde da im je to rejting za celu Srbiju", rekao je Stefanović, koji je član Predsedništva SNS.