PREDSEDNIK Vučić se na dnevnom nivou bori za stabilnost i mir na Balkanu.

To je u sredu uveče u Helsinkiju, na Samitu Evropske narodne partije (EPP), poručila nemačka kancelarka Angela Merkel, ne štedeći pohvale na račun reformi koje se sprovode u našoj zemlji.

Ona je posle serije sastanaka i govora prišla da se pozdravi sa prvim čovekom Srbije, koji je iskoristio priliku da se sretne sa mnogim liderima čije su stranke članice najmoćnije političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Na Samitu šefova država i vlada iz redova EPP, Vučić je govorio o potrebi da evropski narodnjaci pobede na predstojećim izborima za Evropski parlament.
Takođe je preneo i rezultate koje je Srbija ostvarila u mnogim oblastima, te i o značaju stabilnosti i mira u regionu.Govor predsednika Srbije dobio je najveći aplauz.

Vučić je sedeo u prvom redu ispred bine, između predsednika Ukrajine Petra Porošenka i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, a za istim stolom sedeli su i hrvatski premijer Andrej Plenković, njegov mađarski kolega Viktor Orban, šef bugarske vlade Bojko Borisov, premijer Irske Leo Varadkar i gradonačelnik Helsinkija Jan Vapauori.

Pročitajte još - Vučić: Merkelova tražila sastanak; Moramo da radimo sa Nemačkom i Francuskom, iako priznaju nezavisnost Kosmeta

Za stolom pored njih sedeli su kandidati za nosioce liste EPP na predstojećim izborima za Evropski parlament Manfred Veber i Aleksandr Stub, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Saveta EU Donald Tusk, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, kao i predsednik Kipra Nikos Anstasijades.
Žan Klod Junker i Aleksandar Vučić

Pred susret, u dvorani u kojoj se održava Samit, visoki funkcioneri EU, među kojima i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, evropski komesar za proširenje Johanes Han, izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, te austrijski kancelar Kurc, srdačno su se pozdravili sa srpskim predsednikom. Uspeli su da porazgovaraju o regionalnim temama, ali i o evropskom putu Srbije.

VUČIĆ SE SASTAO SA ŠEFOM EPP

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, sastao se u Helsinkiju sa predsednikom Evropske narodne stranke (EPP) Žozefom Dolom.

Vučić u Helsinkiju boravi povodom održavanja Samita EPP, na kojem će biti danas izabran nosilac liste te stranke na izborima za Evropski parlament sledeće godine.

Kandidati za to mesto su aktuelni šef frakcije EPP Manfred Veber i bivši finski premijer Aleksander Stub.


PROČITAJTE JOŠ: SASTANAK U BRISELU: Vučić i Tači kod Federike

Predsedniku Srbije su sinoć, na Samitu šefova drzava i vlada iz redova EPP, upućene pohvale za ekonomske rezltate koje je postigla Srbija.

Govor predsednika Srbije dobio je najveći aplauz, a nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se Vučić na dnevnom nivou bori za stabilnost Balkana.