PARTIJA Rasima Ljajića SPDS ostaće najverovatnije deo vladajuće koalicije sa SDA Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru i Sjenici, dok ni na jednom nivou neće sarađivati sa Strankom pravde i pomirenja Muamera Zukorlića - nezvanično saznaju "Novosti".

Posle zapaljivih izjava Ugljanina da je "Srbija fašistička tvorevina", pojavile su se informacije da će SDA biti izbačena iz vlasti u opštinama Raške oblasti, a da će u vlast "uskočiti" Zukorlićevi odbornici. Takođe, spominjana je i mogućnost da će Ljajić izgubiti mesto u Vladi, ukoliko ne pristane na novu kombinatoriku.

- Nije bilo sugestija iz vrha vlasti da napuštamo koaliciju sa SDA. U svakom slučaju, nema šanse da pristanemo na saradnju sa Zukorlićem. Koalicije su negde stvar matematike, a negde politike. Evo, mi kao pojedinačno najjača partija nismo u vlasti u Prijepolju, već su koaliciju bez nas sklopile SNS, SDA i DPS. Nikome nismo rekli: E, hajde sad raskinite taj blok - kaže nam sagovornik iz SDPS.

Pročitajte još - UGLjANIN O SVOJOJ IZJAVI: Fašistička tvorevina u Srbiji je patološka pojava - Srpska država Srbija, odgovorna za genocid i sve druge zločine na prostoru bivše SFRJ

Inače, zategnute odnose Ljajića i Zukorlića produbile su i tvrdnje SRS da je potpredsednik Vlade kriminalac, što je u SDPS protumačeno kao pomoć bivšem muftiji, ali i Ugljaninu u kampanji za nacionalne savete manjina. Lista "Vakat je" koju je podržao SDPS osvojila je najmanje mesta, ali je plan da budu deo većine u Savetu Bošnjaka sa SDA.

Poslanik SRS Vjerica Radeta pitala je u sredu da li će Ljajić ostati u Vladi ukoliko dođe do ove saradnje:

- Znamo da će predstavnici SDPS ostati deo vladajuće koalicije bez obzira na to što će Rasim leteti iz vlasti. Javna je tajna da će stranku preuzeti Vladimir Marinković.

"Prozvani" potpredsednik Skupštine odmah je uzvratio:

- Ovo joj je verovatno laufer dojavio sada.

Muamer Zukorlić Foto Tanjug

DAČIĆEVO REŠENjE ZA SULjU

ŠEF diplomatije Ivica Dačić rekao je, povodom izjava Ugljanina, da "nekada ne treba gubiti previše vremena i polemisati oko nečega što ne može da izazove opasnost":

- Bio sam premijer vlade u kojoj je Ugljanin bio ministar i nisam ga čuo da je govorio ništa slično. Možda je rešenje da opet uđe u vladu. Ne predlažem ništa, samo govorim šta su mogući uzroci i posledice.