NA Dan albanske zastave, 28. novembra, Priština će organizovati otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici, koji povezuje severni i južni deo grada, a na toj svečanosti planirana je i primopredaja dužnosti komandanta Kfora, kao svojevrsna promocija vojske Kosova - saznaju nezvanično "Novosti".

Prema našim informacijama, ovom događaju trebalo bi da prisustvuje i admiral Džejms Fogo, komandant združenih snaga NATO u Napulju. Pre toga uslediće i poslednji, formalni korak, ka ostvarenju ovog podmuklog plana: održavanje sednice parlamenta, na kojoj će biti usvojene konačne verzije tri zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama. Tim dokumentima broj pripadnika se duplira - umesto 2.500 planirano je njih 5.000, plus 3.000 u rezervi!

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: O detaljima u vezi pitanja KiM neću da pričam dok ne budemo imali nešto konkretno u rukama

Na pozive Beograda da se kroz briselski dijalog postigne kompromis, koji bi delimično zadovoljio obe strane, da se sačuvaju mir i bezbednost na KiM, ali i u celom regionu, druga strana uporno odgovora "zveckanjem oružjem" i podizanjem tenzija. Izvor "Novosti" iz bezbednosnih struktura otkriva da Priština grčevito traži bilo kakav povod za eskalaciju nasilja u kojem bi se Srbi našli na meti. Zbog toga se i Dan albanske zastave, i kompletan program koji se sprema za taj dan u Mitrovici, tretiraju kao potencijalno veoma opasno žarište, jer je cilj Albanca da izazovu "sukob ograničenog karaktera".

Da se čelnici kosovskih Albanaca spremaju za skoro postrojavanje oružanih snaga pre dva dana upozorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pozvao Srbe da ne učestvuju u tim prljavim poslovima, a na međunarodnu zajednicu je apelovao da našu zemlju ne dovodi u poziciju iz koje nema izlaza.

PROČITAJTE JOŠ - DRŽAVA PRED ISKUŠENjEM Tri omče za Srbiju u novembru

Na ovo su usledila nemušta pravdanja iz Prištine da 28. novembar nije opcija. U sredu se oko formiranja vojske oglasio se i prvi čovek KSB Rahman Rama, koji je samo lopticu prebacio u parlament:

- Nemam nijednu informaciju o tome da će do toga doći. Verujem da u skupštini znaju više, mi smo samo radili na izradi zakona, dok odluke donosi neko drugi.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ukazao je da formiranje vojske Kosova jeste izazov i pretnja za bezbednost u regionu:

- Predsednik Vučić je s pravom zabrinut. Šta će vam vojska, za šta ona služi, protiv koga ćete da se borite, napašćete Crnu Goru, Severnu Makedoniju, snage Kfora, Albaniju?! Ako vam vojska služi za borbu protiv Srbije, odmah je raspustite, jer Srbija nema nameru da napada svoju južnu pokrajinu i nema nameru da učestvuje u bilo kakvim ratovima i sukobima.

Ko su im glavne mete i koga smatraju najvećim neprijateljem veoma direktno u sredu je razotkrio predsednik Skupštine u Prištini Kadri Veselji, na vanrednoj sednici parlamenta:

- Kosovska nezavisnost ima jednog neprijatelja, a to je Srbija i samo jednog predsednika koji je protiv nezavisnosti Kosova, a to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić!

Naelektrisana atmosfera je i na prištinskoj političkoj sceni, jer albanske partije različito vide nastavak dijaloga sa Beogradom. Postoji deklarativno zalaganje da se razgovor nastavi, ali je u toku pokušaj da se rezolucijom u parlamentu, praktično, vežu ruke pregovaraču Hašimu Tačiju, predsedniku privremenih instuticija u Prištini.

Tokom sednice parlamenta u sredu je na dnevnom redu bila rasprava o dokumentu kojom se, između ostalog, predlaže da se vodi dijalog sa Beogradom kako bi se postiglo "uzajamno priznavanje država, pristupanje Kosova u UN, ubrzavanje integracija u EU i NATO". Predlog je i da se formira posebna delegacija koja će predstavljati Prištinu u Briselu, kao i skupštinska komisija za praćenje celog procesa. Poslanici Srpske liste nisu prisustovali ovoj sednici.


STEFANOVIĆ O IZJAVI ŠEFA PRIŠTINSKOG PARLAMENTA: VUČIĆU NA GLAVI CRTAJU METU

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je očigledan cilj tvrdnji Veseljija da je predsednik Srbije neprijatelj nezavisnog Kosova - crtanje mete na glavi Aleksandra Vučića:

Kadri Veselji

- Predsednik Vučić nije neprijatelj Albanaca, ili bilo koga ko živi na prostoru južne srpske pokrajine, već se isključivo bori za interese srpskog naroda na KiM. On je naveo da je očigledno da postoji nervoza u Prištini, imajući u vidu da Srbija ima sve veću međunarodnu podršku i da pojedine zemlje povlače priznanje nezavisnosti. Zato Vučića žele da prikažu kao neprijatelja. Time žele da prikriju sopstvene neuspehe.