SRBIJA neće pogaziti svoj Ustav i obraz priznajući lažnu državu Kosovo zarad nekakve evropske šargarepe.

Ovako srpski šef diplomatije Ivica Dačić za "Novosti" komentariše izjavu poslanika Bundestaga Petera Bajera, iz stranke CDU Angele Merkel, koji je rekao da je u Beograd došao s porukom da "Srbija ne može biti deo EU dok de jure ne prizna nezavisno Kosovo".


PROČITAJTE JOŠ:
Saradnik Angele Merkel: Prvo priznajte Kosovo, pa onda u EU

- To što je rekao svakako treba shvatiti ozbiljno, jer je zvaničnik partije kancelarke Merkel. Ali, ako bi to zaista bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces, ako se unapred zna ishod - pita se Dačić.

Ministar spoljnih poslova navodi da nam diplomatska bitka za KiM tek predstoji:

- Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država, a pre svega iz SAD, koje su dosad čvrsto stajale na pozicijama da je za njih nezavisnost Kosova završena stvar, daju nam za pravo da se borimo, uvažavajući realnost na terenu, ali i temelje međunarodnog prava koji su brutalno narušeni 2008. jednostranom akcijom vlasti u Prištini.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Bajer poslanik, kao i bilo koji drugi, i da može da iznese svoje mišljenje:

- Tokom razgovora sam mu rekla da se ne slažemo sa njegovim mišljenjem. Stav naše vlade je da kada se pregovara o kompromisu nije dobro imati bilo kakve crvene linije. Na kraju krajeva, stav Nemačke nije novost. Naše je da sa njima razgovaramo i probamo da promenimo taj stav.

Ona je dodala da stav poslanika Bundestaga ne potcenjuje niti ga precenjuje:

- Stav zvanične Nemačke nije se menjao više od decenije i nije nas iznenadio. Mi imamo naš posao, oni njihov. Da predsednik Vučić nije radio dobro, ne bi se stav SAD promenio. Oni su ranije razgovarali samo o tome da treba da priznamo Kosovo, a sada je stav SAD da ne postavljaju crvene linije i da će poštovati dogovor Beograda i Prištine. Uostalom, stav Bajera ne deli ni Evropska komisija.

Za Milovana Drecuna, funkcionera SNS, poziv nemačkog poslanika da priznamo Kosovo je - destabilizujući.

- To zatvara vrata za bilo kakve razgovore i dogovore, a otvara put za stvaranje "velike Albanije". Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova dok je na vlasti SNS s koalicionim partnerima. Moji su se preci borili za Kosovo, a njegovi nisu, ubijali su ih.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je Nemačka "preuzela baklju od Amerike kad je reč o pritisku na Srbiju":

- Trebalo bi da zaboravimo bajku da su nam Nemačka i kancelarka Merkel prijatelji, jer oni sprovode neku vrstu tihe agresije na Srbiju. Kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine, Nemačka to ne bi mogla da zaustavi kada bi Priština zaista želela dogovor.

KURC: EU KOMPLETNA SA BALKANOM

AUSTRIJSKI kancelar Sebastijan Kurc je na konferenciji o ekonomiji "Montenegro 2018" u Budvi rekao da će EU biti kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu njene članice:

- Evropska perspektiva izgleda bolje nego ikad. Srbija i Crna Gora ostvaruju dobar napredak.

I mađarski šef diplomatije Peter Sijarto naglasio je da se njegova zemlja zalaže za radikalno ubrzavanje evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana:

- Treba otvoriti sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom. Proširenje EU ka Zapadnom Balkanu je bezbednosno pitanje Evrope.


PROČITAJTE JOŠ:
AMBASADA SAD ZA "NOVOSTI": Beograd i Priština sami da se dogovore

PALMER TRAŽIO POVRATAK SRPSKE LISTE

POTPREDSEDNIK kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tražio od Srpske liste da se vrati u privremene institucije.

- Naš status je i dalje isti. Mi smo u tehničkom mandatu. Kao politički predstavnici kosovskih Srba doneli smo odluku da ne učestvujemo na sastancima vlade - naveo je Jevtić, ocenjujući i da "sada nije vreme za transformaciju KBS u vojsku". (D. Z.)