Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je "skandalozna i neverovatna" jučerašnja izjava ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajla Skota da Vlada Kosova "nije takozvana", jer je reč o "nezavisnoj i suverenoj zemlji".

Pročitajte još: Vučić odbrusio Skotu: Nisi ti tu da ispravljaš novinare, već da odgovaraš na pitanje; Što pregovarate sa Srbijom, ako je to nezavisna država

"Mislim da je (ta izjava) neprimerena ne samo u diplomatiji, već (se radi o) jednom nepoštovanju svojih domaćina, a posebno što je data u Vladi Srbije. Vi takvu izjavu ne bi trebalo da date makar zbog kućnog vaspitanja", rekla je Brnabić novinarima u Nišu.

Brnbić je kazala da je Skot bio na sastancima kada je ona u više navrata reagovala i izjavila da će, ako čuje da neko u Vladi naziva Kosovo državom, sastanak odmah prekinuti i zamoliti prisutne da napuste Vladu Srbije.

Pročitajte još: AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU: Kosovo je suverena zemlja; Vulin: Skot u svojoj bahatosti zaboravio da Srbija nije kolonija

"Skot je bio prisutan na tim sastancima, i opet je izjavio to što je izjavio, a to je krajnje neprimereno", ocenila je Brnabić.

Izrazila je žaljenje što izjavu ambasadora mora da komentariše u kompaniji Filip Moris koja je, kako je dodala, najveći američki investitor u Srbiji i "pravi ambasador svoje zemlje".

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot u ponedeljak je rekao, na pitanje novinara, da kosovska vlada "nije takozvana već Vlada Kosova, jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji".