VLADAJUĆE partije lažne države Kosovo postigle su dogovor o rezoluciji i finalnoj fazi dijaloga sa Beogradom, po kojoj parlament u Prištini može da donese odluku koja se odnosi na teritoriju, preneli su mediji na albanskom.

U dokumentu koji treba da dobije zeleno svetlo zakonodavnog doma, između ostalog, piše:

- Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim temama: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja.

Prema nezvaničnim informacijama, za vikend su se sastali predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj i njegovi zamenici Fatmir Ljimaj, Enver Hodžaj i Dardan Gaši. Na sastanku je bilo reči da je potreban konsenzus parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, a predlog da se u pregovorima ne pominju promene granica, navodno, nije prošao.

Ministar spoljnih poslova privremenih institucija Bedžet Pacoli napisao je na fejsbuk-profilu da je "inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu otvorila put za jačanje procesa razgovora u cilju postizanja međunarodnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Prištine i Beograda".

- Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vreme ističe, rezolucija čeka da se što pre odobri - istakao je Pacoli.