NEMA dileme da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi i njegov 13. sastanak sa prvim čovekom Rusije Vladimirom Putinom, 2. oktobra, biti pod reflektorima Zapada. Naročito što stiže u periodu stagnacije razgovora sa albanskom stranom oko rešavanja pitanja Kosmeta i što sledi odmah posle posete Vučića još jednoj istočnoj sili, Kini, i razgovora sa njenim predsednikom Si Đinpingom.

Činjenica je i da je saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom sve intenzivnija, i to ne samo politički, već i ekonomski. Zapad ne gleda blagonaklono na jačanja veza, ali srpski analitičari smatraju da zbog toga neće biti pritisaka, niti povlačenja poteza koji bi naterali Srbiju da bira između dve strane.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da smo mi nezavisni i da dok se držimo politike neutralnosti, nema razloga da se neko mršti:

- Amerikanci bi sigurno voleli da je njihov uticaj na ovim prostorima jedini, ali nikada se nije desilo i neće se desiti da jedna sila gospodari Balkanom. Zapad ima NATO kancelariju u Generalštabu, što Rusija i Kina samo mogu da sanjaju. Srbija ide ka EU i tesno sarađuje sa NATO u okviru "Partnerstva za mir".

Jovanović ukazuje da sa Rusijom i Kinom razvijamo odnose u svim oblastima u kojima je to moguće. Oni nas ne uslovljavaju, niti traže da smanjimo saradnju sa SAD:

RUSI I UZ DODIKA I REPUBLIKA Srpska održava vrlo blisku saradnju sa Rusijom. Pre tri dana šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravio je u Banjaluci, a predsednik Milorad Dodik početkom sledeće nedelje sastaće se sa Vladimirom Putinom. - Rusija podržava Republiku Srpsku, njen narod i borbu da opstane. S obzirom na to da je Dodik garant da BiH neće ući u NATO i da je on otvoreno na strani Rusije, sasvim je logično da uzvrate podršku - kaže analitičar Dragomir Anđelković.

- Bitno je i što Kina želi nezavisnu i samostalnu Srbiju, jer su nas odabrali kao stajnu tačku za njihovo ekonomsko i finansijsko prodiranje u Evropu. Ona će se zato suprotstaviti svakome ko pokuša da ugrozi našu samostalnost. Može se očekivati i da se Kina u Savetu bezbednosti aktivnije uključi u zaštitu naših nacionalnih interesa.

PROČITAJTE I: Kina želi jaku Srbiju i večno prijateljstvo! (FOTO)


Da Zapad nije promenio ćud, već samo otupio oštricu, koja je u prošlosti britko sekla srpske nacionalne interese, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković. On navodi da će Zapad uvek vršiti pritisak na Srbiju bez obzira na to da li ima dobre odnose sa dve istočne sile ili ne, jer im je cilj otmica Kosova i centralizacija BiH:

- Srbiji treba da bude svejedno da li će biti nekih kontramera, jer joj jača saradnja sa Rusijom daje snagu da se odupre svakom vidu pritisaka. Nekada se čini da Zapad ne reaguje ili da je njihov pritisak blag, ali to je zato što je oslabio. Takođe, Rusija i Kina uspostavile su balans.

Članice EU često udaraju packe Srbiji zbog dobre saradnje sa Rusijom i zato što nećemo da joj uvedemo sankcije. Poslednje kritike stizale su zbog slučaja "Skripalj", jer nismo, kao neke druge države, proterali ruske diplomate. Sa podozrenjem se gleda i na ekonomske veze sa Kinom.