PREDSEDNIK Aleksandar Vučić i prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin sastaće se u Moskvi 2. oktobra, a istovremeno će se održati i neformalni samit dveju zemalja na kojem će učestvovati ključni ljudi iz sektora odbrane, privrede i energetike - saznaju "Novosti".

Tokom boravka Vučića u ruskoj prestonici centralna tema njegovog razgovora sa liderom Rusije trebalo bi da bude rešavanje kosmetskog pitanja. Na stolu će se naći i niz drugih tačaka, od regionalne stabilnosti, unapređenja vojne saradnje do saradnje u oblasti energetike.

U okviru predstojeće Vučićeve posete Moskvi, biće održan i samit Rusija - Srbija. Sa ruske strane, osim predsednika Putina, na njemu će učestvovati šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i ministri za ekonomski razvoj i energetiku, Maksim Oreškin i Aleksander Novak. Sa srpske strane u Moskvu bi trebalo da putuju šefovi resora odbrane i energetike, Aleksandar Vulin i Aleksandar Antić, kao i predstavnik resora privrede.

Prema našim informacijama, iako je imao veoma zgusnut raspored za prvu nedelju oktobra, predsednik Vučić otkazao je dogovorene sastanke i u Moskvu odlazi u vrlo delikatnom trenutku kada je reč o naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja sa kosovskim Albancima. Briselski dijalog praktično je zapao u ćorsokak, prvenstveno zbog maksimalističkih zahteva Prištine koja bi želela da u konačnom rešenju dobije sve, a druga strana ništa.

ČEPURIN: POZITIVNA ATMOSFERA AMBASADOR Rusije napisao je u petak na "Tviteru" da će se poseta predsednika Srbije Moskvi održati početkom oktobra i da se na sastanku šefova dveju država očekuje razmatranje ključnih bilateralnih i regionalnih pitanja. - Raspoloženje je pozitivno - naveo je Čepurin.

Tokom poslednjeg susreta srpskog i ruskog predsednika u Moskvi 8. maja, najavljeno je da će Rusija na aktivan način pratiti sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje, i da će pravovremeno reagovati. Vučić je tada naglasio da je nemoguće dobiti bilo kakvo rešenje za KiM bez saglasnosti Rusije u UN. Srpski predsednik tada je prisustvovao Paradi pobede u ruskoj prestonici i učestvovao u šetnji "Besmrtnog puka", a sa ruskim rukovodstvom, osim o KiM, razgovarao je i o nabavci vojne opreme. Susret dvojice zvaničnika sledećeg meseca biće njihov 13. oficijalni sastanak i treći otkako je Vučić izabran za šefa države.

Sastanak s Putinom dolazi samo dve nedelja nakon što se Vučić u Pekingu sreo sa šefom još jedne svetske sile na koju se Srbija u međunarodnoj areni oslanja u odbrani svojih nacionalnih interesa - kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Šef srpske države zahvalio je u petak na svom tviter-nalogu ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu na angažmanu u stvaranju najboljih odnosa između Srbije i Rusije.

- Radujem se novom susretu s predsednikom Putinom, uveren da će naši razgovori doneti veliku korist srpskom i ruskom narodu - napisao je predsednik Vučić.