MI smo uvek za dijalog, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo, a da idem u Brisel da bi mi rekli da treba da priznam Kosovo i da ću ako to učinim biti svetski cenjen lider - to neću. Ne može ni to da Srbija ne dobije ništa i da bude ponižena, a da Albanci dobiju sve. Nema te sile koja će me naterati da priznam nezavisnost Kosova. Evo neću, a nećete nikada ni imati većinu u Skupštini za to.

Pročitajte još:Nemački ministar spoljnih poslova: Pomirenje, a ne premeštanje granice rešenje za Kosovo

Ovo je u petak poručio predsednik Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje medija kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen, s obzirom na to da se nova etapa ovog procesa ne nazire. Predsednik, podsetimo, neće otići na Generalnu skupštinu UN, na čijim su se mariginama očekivali makar neformalni razgovori o rešavanju kosovskog čvora.

Pročitajte još:Han: Sporazum Prištine i Beograda mora biti specifičan, ali ne presedan

Kako je rekao šef države, kada neko u Srbiji skupi hrabrost i kaže da na Kosovu nije sve albansko, a ni sve srpsko, dobije kritike:

- Nema problema, evo vam ljudi, vidim rešili ste kosovski problem. Lično mi je važno da u istoriju uđe da smo u jednom trenutku mogli da imamo nešto na KiM.

On je izrazio bojazan da "ćemo zbog svega što postoji i na Zapadu,

kao i u Srbiji, ostati bez bilo čega", ali da to neće biti njegova odgovornost jer je dao sve od sebe.

Naveo je i da je ostao veoma usamljen kako u Srbiji, tako i u regionu, pa i u Evropi, a EU je zamerio što ne reaguje na pretnje ratom koje dolaze od Albanaca sa KiM i na najavu ukidanja granice između "Kosova" i Albanije, dok su reagovali na falsifikat onoga što je on govorio u Kosovskoj Mitrovici o Miloševiću.

- Svako ko je normalan ne mora da bude ni dobronameran, pa da prepozna da sam u Kosovskoj Mitrovici govorio da ćemo u pobede da idemo laptopima, knjigama, olovkama i sveskama...

Skup Srba u Kosovskoj Mitrovici

Sve to, po njegovoj oceni, govori o zameni teza u međunarodnoj zajednici i o licemerju, ali je ukazao da se na takve uslove mora privići, jer nikada oni koji su stvarali nezavisnu državu Kosovo neće reći da su pogrešili:

- Srbi, izgubili ste sve na Kosovu, cela ta teritorija je nezavisna država i ne tražite ni pedalj Kosova. To je njihova poruka.

Tači i Mogerinijeva

TAČI BI DA UGRABI "GAZIVODE" I "TREPČU"

PREGOVORI sa Beogradom uključiće korekciju granica na način da se Preševska dolina priključi Kosovu, a ko želi da priča o podeli, neka ne seda sa mnom za sto. "Gazivode", "Trepča", sever Mitrovice, su teritorija Kosova i to ni po koju cenu neće biti osporeno - izjavio je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači, dodajući da su podela, razmena, model "Republika Srpska" - ideje SANU, države i Vlade Srbije.