PEKING - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

ALEKSANDAR Vučić je u utorak, po priznanju svog domaćina i neprikosnovenog lidera azijskog džina, uporno i dugo kucao na vrata, i ta vrata su mu se otvorila: Si Đinping na leto dolazi u Srbiju, drugi put za poslednje tri godine.

Ta vest, koja nam je potvrđena u Pekingu, posle srdačnog i otvorenog razgovora kineskog i srpskog predsednika, samo je mašnica na kapitalnom ekonomskom paketu vrednom tri milijarde dolara sa kojim se naš šef države vraća u Beograd.

Vučiću je, u velelepnom zdanju Doma naroda, treća zaista i bila sreća, jer je iz trećeg puta konačno "prelomio" šefa druge najmoćnije privrede na svetu da dođe u Srbiju i pečatira ono što je nepobitna istina - naša zemlja je za zahuktalog azijskog zmaja najvažniji partner u regionu, koji je u nju već kumulativno uložio oko šest milijardi dolara.

- Vi ste nam dobri prijatelji i partneri. Dugoročno radite na unapređenju naših odnosa i saradnje i to zaista visoko cenim. U svetu se dešavaju duboke i složene promene i u tom svetlu, međunarodna saradnja je sve značajnija, a saradnja Kine i Srbije je veoma važna - rekao je Si Vučiću posle srdačnog rukovanja, čime je simbolično cementirao 11 sklopljenih dogovora u Pekingu.

Taj "pekinški paket" daje ogroman zamah našoj ekonomiji i omogućava još veći privredni rast, pošto se zatvara još jedna živa rana srpskih javnih finansija u RTB "Bor".


Pročitajte još: Vučić poklanja Siju srednjevekovni srpski mač


Doktrina "Jedan put - jedan pojas" koju je Si, inače hemijski inženjer, pretvorio u genijalnu ličnu formulu: Kina ide da osvoji svet galijama punim blaga, a ne sabljom i puškom, u našem slučaju ima i jaku političku notu. Konkretno: Vučiću je njegov moćni domaćin jasno rekao da će zvanični Peking čvrsto braniti poziciju Srbije u međunarodnoj areni, kada je reč o borbi za KiM.

Predsednik Vučić je rekao da Kina poštuje Srbiju jer smo, kako je naveo, "suverena i nezavisna zemlja koja sama donosi svoje odluke, za razliku od nekih drugih":

- Kina podržava naš teritorijalni integritet i suverenitet. Srbija poštuje politiku jedne Kine, kao što za Kinu postoji samo celovita Srbija.

Posle susreta sa kineskim kolegom, Vučić je izjavio da je uradio ono što je obećao:

- Imao sam dug razgovor sa predsednikom Si Đinpingom i on je prihvatio da ponovo dođe u Srbiju.

Ponovni dolazak Sija u našu zemlju trebalo bi da otvori vrata i za nove investicije Pekinga jer će, kako je rekao Vučić, kineske kompanije dati sve od sebe da predsedniku pokažu rezultate koje su postigli u našoj zemlji:

- Gde ide Si, tu stižu i vodeće kineske kompanije. Za naše ljude to znači više posla, pruge, veće plate, ubrzani razvoj Srbije. Baš sam srećan. Ponosan na Srbiju koja je to uspela i koja skokovima ide unapred - rekao je Vučić, koji nije krio da se za sastanak sa Sijem pripremao dugo i da je imao veliku tremu.

On je otkrio i da je zamolio predsednika Sija da pomogne Srbiji u tehnološkom unapređenju, odnosno da kineske firme u našoj zemlji razvijaju inovativne tehnologije i veštačku inteligenciju kako bi se sprečio odlazak mladih iz zemlje:Pročitajte još: POTVRĐENO PISANjE "NOVOSTI": Vojska dobija dronove iz Kine

- Nadam se da bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode "leteće automobile". Imamo neke ideje, koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, nešto oni rade i zajedno.

Vučić je rekao i da je od Sija dobio poziv za drugu sesiju politike "Jedan pojas - jedan put", u aprilu iduće godine.

Saradnja sa Kinezima prešla je, prema Vučićevim rečima, u drugu fazu i sada se odobravaju preferencijalni krediti i da su značajna ulaganja u privredu. Predsednik Srbije je podsetio da je kineski HBIS kupio smederevsku Železaru, koja sada postaje najveći izvoznik, a u utorak je potpisan ugovor sa kompanijom "Ziđin" o strateškom parnerstvu u RTB "Bor":

- Rešili smo dva teška problema, a važna je i investicija u Zrenjaninu, gde će kineska kompanija da gradi fabriku guma.

Ocenio je da će onog trenutka kada "Ziđin" uloži 300 miliona dolara u rudnik Cerovo i Majdanpek dodatno podići BDP Srbije za 1,5 odsto, što je godišnje 600 miliona evra.


Predsednik je istakao da je kineskom investicijom u RTB "Bor" osigurano narednih 50 godina za istočnu Srbiju, njen rast i razvoj. Vučić je otkrio i da je Si tokom razgovora emotivno govorio o Železari Smederevo:

- Rekao je da je lično vezan za radnike i da je bio dirnut prilikom svoje posete Srbiji i dodao da će se uvek lično brinuti o poslovanju kompanije.

Uoči dolaska predsednika Sija u Smederevo 2016. godine

Vučić je istakao da se sa kineskim investitorima razgovara i o otvaranju industrijskih zona u Smederevu i Borči, kao i o izvozu svinjskih glava i papaka u Kinu i o zajedničkom korišćenju litijuma iz nalazišta u Srbiji.

- Hoćemo ekonomski da pobeđujemo u regionu i da se ubrzano razvijamo - poručio je Vučić.

Posle sastanka Sija i Vučića, naglašeno je i da od svih 16 centralno-istočnih zemalja, koje su deo inicijative "Jedan pojas - jedan put", Srbija već povlači najveća sredstva.

Vučić u sredu nastavlja posetu Kini, susretom sa premijerom Li Kećijangom i učešćem na sastanku "Novi pobednici", u okviru Svetskog ekonomskog foruma, "letnjeg Davosa" u Tjenđinu. Predsednik je najavio i da će da razgovora sa predstavnicima "Sinopeka", najveće naftno petrohemijske kompanije na svetu, kako bi se pronašlo rešenje za petrohemijski kompleks u Srbiji.


RAZGOVORI O PVO RAKETAMA

SRPSKA delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala je drugog dana posete Pekingu, sa kineskim domaćinima o mogućnostima nabavke kineskog raketnog sistema PVO za Vojsku Srbije. Prema saznanjima Novosti, razgovarano je o nekoliko tipova raketa srednjeg i dugog dometa, među kojima je i poznati sistem FK-2.

Reč je o savremenom i multifunkcionalnom raketnom sistemu koji može da dejstvuje prema ciljevima na visini do 100 kilometara. Ova vrsta tehnike ubojita je u borbi protiv lovačke i bombarderske avijacije, ali i krstarećih i različitih tipova raketa „vazduh zemlja“.

Dve delegacije razgovarale su i o drugim taktičkim raketnim sistemima srednjeg i kraćeg dometa, koje je Kina uspešno razvila poslednjih decenija. Ova vrsta borbene tehnike nedostaje Vojsci Srbije, posebno sredstva zaštite snaga na zemlji od napada iz vazduha. Kinezi, u saradnji sa Ruskom federacijom, proizvode sopstvenu varijantu poznatog ruskog sistema „buk“ dometa do 40 kilometara, koje nude i stranim partnerima. Peking je poslednjih godina napravio velike pomake u modernizaciji starih sovjetskih sistema, posebno u domenu radarske tehnike.


PARAF NA OBILAZNICU

U PRISUSTVU predsednika Kine i Srbije potpisana su dva sporazuma iz oblasti infrastrukture, koji se sprovode u Srbiji. Reč je o okvirnom sporazumu između vlada Srbije i Kine o obezbeđenju Srbiji koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i o ugovoru o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu E-70/75, deonica most preko Save kod Ostružnice - Bubanj potok.


PODRŠKA REFORMAMA

GUVERNERKA Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) Guo Šuđing potpisali su u Pekingu memorandum o razumevanju između te dve institucije. Tabakovićeva je istakla da je to još jedna potvrda uspešne saradnje dveju prijateljskih zemalja. Ona je naglasila koliko je važna podrška koju Kina pruža našoj zemlji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja, čime pomaže da Srbija ostvari ekonomski rast.

OTVORENO O VOJNOJ SARADNjI

VUČIĆ je u Pekingu rekao da je sa Sijem razgovarao i vojnotehničkoj saradnji:

- Predsednik Si je veoma otvoreno govorio o našoj saradnji, ali ne ulazeći u detalje. Postoje timovi naše dve zemlje koji će nastaviti da rade na tome. Građani mogu da budu ubeđeni da Srbija polako, ali sigurno postaje snažnija - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o nabavci kineskih dronova za potrebe Vojske Srbije.


ALEKSANDAR ANTIĆ: BOR NAJBOLjI U EVROPI

SPORAZUM sa kompanijom "Ziđin" za RTB "Bor", vredan 1,4 milijarde dolara, osiguraće 5.000 radnih mesta i napraviti od rudarskog basena najvećeg proizvođača bakra u ovom delu Evrope. Investicija će osigurati da se RTB "Bor" razvija, da otvara nove rudnike, pre svega mislim na rudnik "Cerovo", da modernizuje postojeće rudnike "Majdanpek", "Veliki Krivelj", "Jamu", flotacije, i da dalje napreduje i povećava kapacitet topionice i fabrike sumporne kiseline - rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.


SINIŠA MALI: ŠANSA ZA NOVA RADNA MESTA

MINISTAR finansija Siniša Mali, koji je s kineskom kompanijom CRBC u Pekingu potpisao sporazum o izgradnji industrijskog parka prijateljstva u Borči, rekao je da će to Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra.

- Park treba da privuče više od 1.000 kineskih kompanija, što će, kada smo računali sa CRBC, kompanijom koja će investirati 257 miliona dolara u izgradnju, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta.


GORAN VESIĆ: DRUGI ŽIVOT "IKARBUSA"

OD 11 ugovora koji su potpisani u Kini, dva su veoma važna za Beograd, a to su finansiranje obilaznice oko Beograda i investicija u "Ikarbus". To znači novi život za fabriku autobusa, a Grad će do kraja godine kupiti i 80 novih električnih vozila za prevoz putnika. Rezultati Vučićeve posete Kini su velika pobeda Srbije i dokaz da ćemo imati najbrži privredni rast u Evropi - poručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.


VUČIĆU POČASNO MESTO UZ DOMAĆINA

VUČIĆ je na večeri kod Si Đinpinga, zajedno sa predsednicima Estonije, Letonije i Samoa, imao čast da mu domaćin dodeli mesto sa svoje desne strane:

- To je poštovanje koje je on ukazao Srbiji, a ne meni. Taj gest govori o tome da Kina Srbiju doživljava kao iskrenog prijatelja. Kao nekoga u koga imaju poverenje i sa kim žele da rade i u budućnosti. Imao sam priliku da sa predsednikom Sijem razgovaram o svim važnim svetskim temama.


SLIKA S KINESKIM MOTIVIMA

ZA svog gosta, predsednika Srbije, Si je u utorak pripremio i poseban dar. On je Vučiću poklonio sliku, koja je ručni rad, a ovo umetničko delo je specifično po tome što kineski motivi, postavljeni na sredini, mogu da se okreću. Vučić je Siju poklonio srednjovekovni srpski mač, na kojem je ugraviran viteški moto "Za čast", kao i policijski bodež.ŠEF NAŠE DRŽAVE SA STUDENTIMA SRPSKOG JEZIKA: ĆIRILICOM UČVRŠĆUJU VEZE NARODA

ŠEF srpske države sreo se u Pekingu i sa grupom studenata sa katedre za srpski jezik na Univerzitetu za međunarodne studije, kojima je poručio da snaga kineskog naroda leži i u podršci i poznavanju drugih naroda:

- Vaše znanje doprineće većem prijateljstvu srpskog i kineskog naroda i država. Ništa ljude ne privlači koliko poznavanje kulture, jezika i običaja drugih naroda. Čak i inicijativa "Jedan pojas - jedan put" nije zamišljena samo da bi kineskom narodu bilo bolje, već da bi i ostali učesnici imali korist od tog projekta.

Volimo i poštujemo kineski narod, jer je bio uz nas i u najtežim vremenima. Sve je veći broj kineskih investitora u Srbiji, jedni druge podržavamo u svim međunarodnim procesima - istakao je Vučić.

Studenti su predsedniku Vučiću uručili čestitku napisanu na ćirilici, kao i lične poruke, pod svojim srpskim imenom, a on im je uputio poziv da posete Srbiju i budu njegovi gosti. Na Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu 16 studenata studira srpski jezik.
GLEDAO ZVEZDU

ZAHVALjUJUĆI ministru Antiću i njegovim "vezama", Vučić je u svojoj hotelskoj sobi imao TV signal i mogao da gleda prenos prve utakmice Zvezde u Ligi šampiona.