ZOVEM se Miro Bajramović i direktno sam odgovoran za smrt 86 ljudi. Ja s tom činjenicom navečer zaspim i ujutro se budim, ako zaspim. Svojom sam rukom ubio 72 ljudi, među njima je bilo i devet žena.

Ove reči, pre gotovo dvadeset godina, novinaru sada ugašenog hrvatskog nedeljnika "Feral tribjun", ispričao je nekadašnji prvi saradnik Tomislava Merčepa. Bajramović je potvrdio da je Merčep, kao komandant Prve zagrebačke specijalne postrojbe, jedinice kojoj su tepali "Jesenje kiše", znao za svako ubistvo civila koje su njegovi ljudi, takozvani merčepovci, počinili.

Pa i za onaj stravični pokolj porodice Zec u Zagrebu u noći 7. decembra 1991. godine.

Mihajla Zeca ubili su čim su provalili u kuću. Njegovu ženu Mariju i dvanaestogodišnju ćerku Aleksandru odveli su u planinarski dom na vrhu Sljeme iznad Zagreba. Sutradan su i njih ubili pucnjem u potiljak. Drugo dvoje dece, Dušan i Gordana, spavali su u svojoj sobi i preživeli su zločin.

Pročitajte još - Ratni zločinac Tomislav Merčep robiju služi u banji

Sa čime leže i budi se Tomislav Merčep, ne znamo. Da li mu, bar ponekad, u san dođe Aleksandra Zec? Sanja li ponekad malu Gordanu kako prolazi pored očevog beživotnog tela, i zvoni na vrata prvih komšija tražeći pomoć?

Ono što znamo jeste da se ovih dana, umesto u ćeliji, Merčep budi u Krapinskim Toplicama, i još da mu se banjski dani računaju kao služenje kazne. Sudeći po činjenici da ga redovno viđaju u provodu po ugostiteljskim objektima u ovoj banji, reklo bi se da problema sa savešću nema. Verovatno ni sa spavanjem.

Pitanje je, samo, kako spavaju oni koji su mu odobrili da već drugo leto, umesto u zatvoru, gde bi trebalo da služi (ionako blagu) kaznu od sedam godina, Merčep provodi brčkajući se u banji?!