Predsednik skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji posavetovao je Beograd da "malo bolje sluša" kancelarku Angelu Merkel.

Govoreći za "Dojče vele" o očekivanjima od dijaloga Beograda i Prištine, Veselji je rekao da je "vrlo ubeđen da bi poruke gospođe (nemačke kancelarke Angele) Merkel trebalo malo bolje da se slušaju i u Beogradu, pošto su na Kosovu shvaćene u potpunosti".

On je u intervjuu, koji je dao tokom posete Tirani, ocenio da "neće biti promena granica, ni razmena teritorija".

"Biće nedodirljivosti naše državne teritorije i pune suverenosti. Neće biti zajednice srpskih opština sa izvršnim kompetencijama koja ugrožava ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova", rekao je Veselji.

Na konstataciju DW da je "predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana rekao da neće priznati državu Kosovo" i pitanje koji je njegov stav, Veselji je odgovorio sa:

Pročitajte još - VESELjI PONOVO PROVOCIRA: Gazivode pripadaju Kosovu!

"Simpatičan je predsednik Srbije, gospodin Vučić", te dodao da su "njegovi govori o miru dobri", ali mu ne ide na čast kada, kako je rekao, "promoviše Miloševića".

Na opasku novinarke DW da je "proteklih dana bila tamo (u Preševskoj dolini) i videla da su Albanci tamo vrlo zainteresovani da se pripoje Kosovu", Veselji je kazao da je "to deo albanskog nacionalnog bola i saosećanja sa njima".

"Mi ćemo biti sa njima, ali bez davanja preteranih nada i bez zloupotrebe njihovog stanja. Mi tražimo od međunarodnih partnera, ali i od predsednika Vučića, ako je zaista zainteresovan za evropske integracije, da svoje građane, Albance koji žive u Srbiju, tretira na dostojanstven način. U suprotnom, situacija neće biti povoljna i neće biti dobrih preduslova za uspešan dijalog", rekao je Veselji.