U DANU kada je Evropski parlament izglasao da sa Kosovom započnu pregovori o viznoj liberalizaciji, vlada u Prištini usvojila je tri predloga zakona koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

PROČITAJTE JOŠ: Vulin: Za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova

Na ovaj korak vlada Ramuša Haradinaja odlučila se uprkos poznatom stavu NATO da vojska Kosova može da se oformi samo kroz ustavne promene, za šta je neophodna saglasnost manjinskih zajednica, odnosno glasovi srpskih poslanika, dok za zakonske izmene njihov pristanak nije neophodan.

PROČITAJTE JOŠ: Gotemiler: Vojska samo u skladu sa ustavom tzv. Kosova; Osiromašeni uranijum nije štetan po zdravlje

Pozicija predstavnika Srpske liste, kako nam prenosi njen potpredsednik Igor Simić, ostala je nepromenjena:

- Srpska lista, kao i srpski narod na KiM, protivi se formiranju tzv. vojske Kosova. Jedina oružana formacija i po Kumanovskom sporazumu i po Rezoluciji 1244 koja može da bude prisutna na Kosmetu je Kfor, čiji je dolazak odobrila Srbija.

Pročitajte još - BIVŠI AMBASADOR SAD O KOSOVSKOJ VOJSCI: Što je mnogo mnogo je

Haradinaj je u četvrtak rekao da je tamošnja vlada nastavila konsultacije s međunarodnim predstavnicima za stvaranje vojske, i da se "na ovome radi zajedno sa NATO", ali da neke odluke pripadaju Kosovu:

- Neke odluke su deo naših ovlašćenja. Postupamo po Ustavu. Sada je na parlamentu da usvoji zakone.

VULIN: NAPAD NA VUČIĆEVE MIROVNE NAPORE

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin poručio je u četvrtak da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje tzv. kosovske vojske i pozvao međunarodnu zajednicu da obezbedi poštovanje Rezolucije 1244.

- Odluka Prištine o pokretanju postupka za formiranje tzv. vojske Kosova je planiran pokušaj onemogućavanja sporazuma i napad na mirovne napore predsednika Vučića - kaže Vulin. - Jedina svrha formiranja "vojske" je sukob sa Srbijom i mi nećemo dopustiti da se priprema formacija koja po rečima Haradinaja i Veseljija treba da stigne do Niša.
Iz ambasade SAD u Prištini u četvrtak su saopštili da nisu konsultovani povodom odluke vlade i najavljuju da će usvojene zakone detaljno analizirati.

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, s druge strane, ocenio je da je ovo pogrešan momenat za potezanje pitanja vojske, jer se u Evropskom parlamentu odlučivalo o ukidanju viza Kosovu. Ta odluka je, međutim, u EP prošla glatko. Tači je poručio i da neće dozvoliti podelu Kosova ni razmenu teritorije, kao ni stvaranje Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću.

- Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova i ni pod kojim uslovima neću dozvoliti da se razgovara o "Trepči" i "Gazivodama" - rekao je on.

Posle razgovora koje je imao sa zvaničnicima Albanije, Crne Gore i Makedonije, Tači je naveo da bi te zemlje pozdravile mirovni sporazum Kosova i Srbije u interesu dveju zemalja.

- Korekcija granice obezbeđuje direktno priznavanje od strane Srbije i pripajanje Preševske doline Kosovu. Priznavanje od strane Srbije podrazumeva i priznavanje pet država EU koje nisu priznale Kosovo i početak procesa stvaranja vojske Kosova - naveo je Tači, zaključujući da to znači i eliminisanje ruskog veta u SB UN, kao i da bi posle toga usledilo priznavanje Kosova od još 80 država.

Opozicione albanske partije u Prištini su, inače, uputile pismo evropskoj posrednici u dijalogu sa Beogradom Federiki Mogerini, zabrinute zbog pominjanja mogućnosti razmene teritorija i izmene granice.

ZABUNA ZBOG STAROG SNIMKA EKSTREMISTA

HOLANDSKI novinar u Albaniji Vinsent Trijeste u četvrtak je napravio zabunu objavljujući na svom tviter-nalogu snimak naoružane ekstremističke grupe koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija. Ovaj snimak, međutim, na "Jutjubu" postoji već osam godina, a Trijeste ga je predstavio kao "najnoviju vest".

U video-zapisu maskirani ekstremisti od albanske i kosovske vlade traže da prekinu da trguju teritorijama i govore o tome kako moraju da prekinu razgovore o trgovini teritorijama Severne Mitrovice i Preševske doline. Kad je i sam shvatio da snimak nije nov, Trijeste je priznao grešku i napisao da mu je snimku poslao neko u koga je imao poverenja.