POSLE Berlina, u kratkom roku je i Pariz "omekšao" svoj stav o eventualnom razgraničenju između Beograda i Prištine. Iako se do pre samo nekoliko dana Francuska držala svoje višegodišnje politike poštovanja postojećih međa na Balkanu, što je jasno istaknuto i na nedavnoj konferenciji ambasadora, ona je, posle napetosti u regionu pred rundu dijaloga u petak, preko portparola Ke d'Orseja poslala drugačiju poruku u kojoj se, između ostalog, ističe da je na dvema stranama da utvrde sadržaj sporazuma. To je ujedno bio i prvi zvanični stav Pariza o pitanju "razgraničenja".


Pročitajte još - "NOVOSTI" SAZNAJU: I Pariz protiv razgraničenja?


- Francuska smatra da je na dvema stranama odgovornost da utvrde sadržaj sporazuma i da ispitaju sve opcije koje bi mogle da dovedu do sveobuhvatnog i definitivnog rešavanja ovog spora i jačanja stabilnosti regiona - odgovorio je portparol Ke d'Orseja na pitanje kakav je stav Francuske o razgovorima između Beograda i Prištine i mogućoj promeni "granične linije između Srbije i Kosova".

U Ke d'Orseju su ovom prilikom naglasili da je rešavanje spora između Srbije i Kosova od ključne važnosti za održivu stabilizaciju Zapadnog Balkana i za konkretizaciju evropskih perspektiva obeju strana.