Predsednik skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji poručio je predsedniku te tzv. države Hašimu Tačiju, dan uoči razgovora u Briselu, da su "suverenitet i teritorijalni integritet Kosova principi o kojima se ne može pregovarati", navodi prištinski portal "Ekspres".


U obraćanju na Petoj konferenciji ambasadora samoproglašenog Kosova, Veselji je rekao da dijalog Beograda i Prištine mora da se zaključi, "jer Kosovo više ne može da troši vreme i energiju na rešavanje problema nasleđenih iz gorke prošlosti".


PROČITAJTE JOŠ: Veselji: Možda zabranimo dolazak Vučića; Stefanović: Ne preduzimaj ništa protiv predsednika

"Međusobno priznanje Kosova i Srbije je jedini put u budućnost. Kao i puno članstvo Kosova u UN, NATO i EU", istakao je Veselji, koji tvrdi da "nema sile koja može da promeni novu realnost na Kosovu", preneto je u UNMIK-ovom pregledu štampe.


HARADINAJ AMBASADORIMA: KAKO VAS NIJE SRAMOTA

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj kritikovao je diplomatske predstavnike te tzv. države, koji su na konferenciji u Prištini tvrdili da ne dobijaju nikakve instrukcije Prištine i poručio im da su nesposobni i da bi trebalo da se zainteresuju za, kako je rekao, "svoju državu".

"Današnji mediji su vam omogućili da pratite sastanke vlade. Zar vas nije stid da tvrdite da vam ne šaljemo instrukcije? Zainteresujte se za svoju zemlju, pratite situaciju", poručio je Haradinaj na sastanku sa prištinskim diplomatama.

Poručio je da dijalog nema alternativu i da Beograd i Priština treba da postignu sporazum.

"Dijalog nema alternativu. Mi smo iskusili rat i izašli iz njega. Trebalo bi da postignemo dogovor sa Srbijom, Kosovo sa svojim stanovništvom, Ustavom, teritorijom, granicama", rekao je Haradinaj, a prenosi UNMIK u svom pres klipingu.