PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Kozarskoj Dubici srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću pokazao operativni nalog iz Sarajeva za prisluškivanje.

- Vučić je tada Ivaniću rekao da to rade njegovi ljudi u Sarajevu. Izvinjavam se Vučiću ako ovo nije trebalo da kažem, ali Ivanić je u utorak tražio da mu pokažem dokaz da Obaveštajno--bezbednosna agencija BiH prisluškuje funkcionere Srpske i Srbije. Vučić mu je pokazao sve i Ivanić je imao priliku da to pogleda i pročita i bio je vidno uznemiren zbog toga - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sastanka sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Srbije.

On je ponovio da je za Srpsku OBA neprijateljska organizacija, uperena protiv RS i srpskog naroda:

- Nažalost, formalni legitimitet tome daje kadar Ivanića i drugih koji su u Sarajevu, jer se bez njih to ne bi moglo desiti. Da nije tamo Srba, koji su spremni da izdaju i da budu deo subverzivnih aktivnosti protiv Republike Srpske i Srbije, to se nikada ne bi moglo desiti - poručio je Dodik.


Pročitajte još - SLUČAJ PRISLUŠKIVANjA DODIKA I VUČIĆA: Srpska formira svoju agenciju

On je istakao da se vlasti u Srpskoj tome suprotstavljaju, te da će vrlo brzo doći vreme kada će to pitanje biti stavljeno na dnevni red:

- Ta služba treba da bude ukinuta, ona ne postoji po Ustavu BiH kao nadležnost BiH. Ranije su neke vlasti u Republici Srpskoj navodno naterane da se odreknu naše službe da bi se formirala služba BiH. Mi ćemo izaći iz tog sporazuma, jer neprijateljsku organizaciju treba tako i tretirati, a ne da Srbi tamo rade operativne poslove na praćenju - naveo je Dodik.

Komentarišući navode da OBA prisluškuje funkcionere iz Republike Srpske i Srbije, Dačić je rekao da je to nepotrebno jer oni sve govore javno.

- Šta to mi radimo tajno protiv nekoga? Ali to pokazuje odnos - umesto da gradimo odnos poverenja i zajedničke saradnje, mi idemo toliko daleko da su bezbednosno-obaveštajne aktivnosti usmerene na Srbiju. Mi ćemo se braniti na svoj način - poručio je Dačić.

S druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je u sredu da ga je šef tajne službe BiH Osmah Mehmedagić "uverio da ne postoji razlog zbog kojeg bi OBA prisluškivala predsednike RS i Srbije, Dodika i Vučića".

DODIK IZNOSI VELIKE TEZE BEZ IJEDNOG DOKAZA

S OBZIROM na to da ste pisali o akciji "Ušće" i da ste na posredan način i mene u to uključili, podsetiću vas da je Zajednička parlamentarna komisija za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH već utvrdila da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije i BiH, a na čelu te komisije bio je Dodikov stranački kolega Nikola Špirić. Taj dokument, kodnog naziva "Ušće", bio je poslednji dokument o navodnom prisluškivanju o kojem su obaveštene zajedničke institucije. Posle toga nije bilo ništa.

Pročitajte još - Britanci "slušaju" Vučića i Dodika?!

Ovo navodi Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, reagujući na tekst u "Novostima" pod naslovom "Britanci slušaju Vučića i Dodika". On je pozvao Dodika ili bilo koga drugog da iznese dokaze o navodnom prisluškivanju.

- Tražio sam od Dodika još pre dva i po meseca da mi dostavi bilo kakve dokaze. Rekao sam i da sam spreman da otkažem i gostoprimstvo diplomatskim predstavnicima, ako su umešani u to. Nikad ništa nije dostavio, i to je Dodik - izađe sa velikom tezom, a nikad je ne dokaže.

On je upitao i zašto Dodik o britanskim špijunima nije pričao na sastanku sa ambasadorom Fergusonom nego mu se najsrdačnije zahvaljivao.