PREMA najnovijem istraživanju, koje Ministarstvo za evropske integracije sprovodi na svakih šest meseci, čak 55 odsto građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU, što je za tri odsto više u odnosu na drugu polovinu 2017. Takođe, procenat građana koji se protive ulasku u Uniju je smanjen, i sada iznosi 21 odsto.

Prema rečima ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, poslednjih sedam-osam godina podrška građana članstvu u EU dosta je varirala, u skladu sa promenama i u samoj EU i u poziciji Srbije.


PROČITAJTE JOŠ:
Dačić: O evropskom putu Srbije u petak u Beču

- Najnoviji rezultati su jako dobri jer pokazuju, pre svega, zrelost naših građana, kao i to da razumeju proces evropskih integracija, iako je to politički proces. Građani, bez obzira na neke probleme koji realno postoje, ipak sagledavaju da je vreme lamentiranja nad sudbinom i nepravdom prošlo i da zajedno kao društvo treba da se dogovorimo i da idemo pravcem koji svakako daje bolju perspektivu - rekla je Joksimovićeva za Tanjug.

Ona je podsetila da Srbija godišnje dobija bespovratno 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, zatim na projekte prekogranične saradnje, kao i na obnavljanje lokalne infrastrukture - puteva, bolnica, škola i reformu državne uprave.