BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je u ponedeljak sa poslanikom i zamenikom predsedavajućeg frakciji CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Johanom Vadefulom o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i aktuelnoj situaciji u regionu.

Premijerka Brnabić navela je da je, uprkos postignutom uspehu u sprovođenju ekonomskih reformi, Vlada Srbije posvećena intenzivnijim reformskim procesima u ključnim oblastima vladavine prava i pravosuđa, kao i javne uprave i poreske administracije.

Kada je u pitanju reforma pravosuđa, premijerka je objasnila da se trenutno radi na usvajanju preporuka Venecijanske komisije, dodajući da očekuje da će čitav posao biti završen do kraja godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Poslanik Bundestaga Johan Vadeful ocenio je da je pravna sigurnost i nastavak reforme pravosuđa važan korak u postizanju trajne i održive stabilnosti ekonomije i preduslov za dolazak novih investicija u Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ - BELEN O SRBIJI I EU: Vreme curi,raditi brže...

Vadeful je istakao da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i poručio da Srbija u Nemačkoj ima pouzdanog partnera i podršku na putu ka Evropskoj uniji.

Brnabić je naglasila da je Srbija spremna za normalizaciju odnosa sa Prištinom i donošenje konačnog rešenja koje će obezbediti stabilnost i sigurnost naših građana na Kosovu i Metohiji, ali da obeshrabruje činjenica da Priština i dalje ne ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Poslanik nemačkog Bundestaga poručio je da Nemačka ostaje dosledna stavu da je od usvajanja dogovorenih sporazuma, važnije njihovo sprovođenje.

Premijerka Brnabić zaključila je da je Nemačka značajan partner našoj zemlki i izrazila uverenje da će se odnosi dveju zemalja i dalje razvijati u obostranom interesu, navedeno je u saopštenju.