SPISAK petnaest tačaka za političko delovanje, Zorana Živkovića, poslednji je u nizu objavljenih lista principa za okupljanje opozicije. Ali, iako su principi na papiru slični, zajednički nastup u jednoj koloni praktično je - nemoguć.

Pre Živkovića, svojih 30 tačaka objavili su predstavnici Saveza za Srbiju čije je stvaranje inicirao Dragan Đilas. Principima se bavio i Saša Janković, koji je, pred izbore u Beogradu zacrtao 11 obavezujućih stavki. I DJB je usvojio platformu od 20 tačaka razvoja Beograda.

Ipak, jedinu širu kolonu uspeo je da okupi Đilas. Živkovićeva Nova stranka zasad nema partnera, dok Saša Janković nastoji da okupi manje pokrete i stranke. Zasad je postigao dogovor o saradnji sa Zelenom ekološkom partijom i sa Pokretom centra, koje čine bivši članovi DJB.

Vladimir Đurić iz Pokreta centra kaže nam da su oni na nivou predsedništava razgovarali sa PSG i Zelenom ekološkom partijom:

- Pravimo zajedničku platformu. Opoziciji je potrebno ukrupnjavanje na programskoj osnovi i ideološkoj bliskosti. Raniji predizborni ciklusi nas uče da građani ne podržavaju udruživanje partija suprotnih ideologija i da rezultat bude i manji nego pojedinačni rejtinzi tih stranaka.

Pominjalo sa da bi u Jankovićev blok mogla i inicijativa "Ne davimo Beograd", međutim, oni ne žele da se udružuju sa političkim partijama i praviće građanski front sa sebi sličnim organizacijama.


KLINČ SA TADIĆEM

OD saveza PSG sa Tadićevim SDS, o kojem se spekulisalo, očigledno neće biti ništa. Iz te stranke Jankovića optužuju da je prevrtljiv, jer je pre samo nekoliko meseci podržao kandidaturu Đilasa, a sada ne želi da razgovara sa onima koji su bili u vlasti. SDS za sada ostaje izvan opozicionih kolona, jer su se izjasnili da ne žele u Savez sa Srbiju, ako su tamo Dveri i DSS.