U nadležnosti srpskih opština niko ne sme da se usudi da dirne, inače će naš odgovor biti žestok i odlučan, saopštio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Reagujući na najavu predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veseljija o investicijama u Kosovsku Mitrovicu i da se njegov plan "proteže" na obe strane reke Ibar, koja deli "severnu" od "južne" Mitrovice, Rakić je naglasio da Veselji "može da gradi kule i gradove na srpskoj zemlji samo preko nas mrtvih", i upozorio ga da tako nešto ne pokušava.

PROČITAJTE JOŠ: Veselji: Nećemo dozvoliti "bosnizaciju" ni podelu Kosova

Mi preko Ibra, kazao je Rakić, nismo dozvolili ni tenkovima na kojima su se vozili Veseljijevi saborci, pa nećemo ni njegovim bagerima.

On je naglasio da u nadležnosti srpskih opština niko ne sme da se usudi da dirne, jer, kaže, naš odgovor će biti žestok i odlučan.

"Umesto što ponovo pokušava da Srbe zastraši i da zanemari naše postojanje i neotuđiva prava, Veselji bi mogao da se posveti sprovođenju dogovora o Zajednici srpskih opština, koji, podsetiću ga, nama daje pun nadzor nad oblašću prostornog planiranja", saopštio je predsednik Srpske liste.

VESELjI PLANIRA INVESTICIJE U KOSOVSKOJ MITROVICI


Predsednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji najavio je investicije u Kosovsku Mitrovicu u oklnostima u kojima je, prema albanskim medijima, Priština zabrinuta da će Srbija pokušati da postavi granicu na Ibru.


Veselji, inače lider Demokratske stranka Kosova, za RTK je rekao da se njegov plan "Nova Mitrovica" "proteže" na obe strane reke Ibar, koja inače deli "severnu" od "južne" Mitrovice.

Prošlog četvrtka on je obišao stadion „Adem Jašari" u južnoj Mitrovici, i predstavio projekat za kompletno renoviranje tog objekta, kao i druge projekte u okviru šireg plana koji je nazvao "nova Mitrovica".

Veselji je tom prilikom istakao da neće biti podele Kosova.

Prema Veseljijevom projektu, do kojeg je došao RTK, projekat predviđa uređenje korita reke Ibar, pešackog i biciklistickog prostora.

S jedne strane, ovaj projekat se proteže od Mitrovice do Bošnjacke Mahale i Zvečana, a sa druge strane nastavlja se na Zupce i Košutovo, navodi RTK, a prenopsi portal Kos sev.

U naseljima Suvi Do, Gušavce i Vinarce, u blizini reke Ibar, planira se gradnja stambenih zgrada u visokogradnji - od 3 do 7 spratova.

Takođe, očekuje se izgradnja škola, sportskih terena i medicinskih centara, naveo je RTK.