Predsednica srpske skupštine Maja Gojković je u razgovoru s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom istakla da dve države neguju dobre i prijateljske veze tokom 25 godina, od kada su ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi, podsetivši da saradnja dva naroda seže daleko u prošlost.


Gojković je naglasila da između srpskog i jevrejskog naroda postoje razumevanje i bliskost izgrađeni tokom teških vremena i stradanje u Drugom svetskom ratu, a da danas dve države nemaju otvorenih pitanja, kao i da poseta predsednika Izraela otvara novo poglavlje u razvoju odnosa na svim poljima.


Gojković je napomenula da parlamenti doprinose jačanju saradnje i da je u tom cilju bila u poseti Izraelu, gde je imala sadržajne razgovore u cilju izgradnje čvršćih veza i kontakata radnih tela, grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.


Ona je zahvalila na principijelnom stavu Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i poštovanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno poštovanju Rezolucije SB UN 1244 i međunarodnog prava.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić i Gojković: Zahvalnost Liberiji na odluci o Kosovu


Predsednica parlamenta je napomenula da je Narodna skupština donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, čime je iskoračila u ovom pitanju u evropskim okvirima.


Predsednik Izraela je zahvalio Parlamentu što je usvojio takav zakon i naglasio da je time Srbija pokazala čitavom svetu i međunarodnoj zajednici kako treba raditi, te ukazao da je danas važno da mlade generacije uče o strahotama tokom Drugog svetskog rata.


Rivlin je naglasio da odnosi dva naroda sežu daleko u prošlost, a da će dve države jačati odnose između vlada, parlamenata, i posebno građana dve države.


Predsednik Izraela je istakao da postoje mnoge oblasti u kojima je moguće sarađivati i razmenjivati iskustvo, kao što su zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, vodosnadbevanje, ukazujući da su se mnogi investitori iz Izraela odlučili da investiraju upravo u Srbiju, a ne u neke druge države.