UKOLIKO ne budemo rešavali pitanje Kosova i Metohije, za dvadeset godina izgubićemo sve. Valjda je bolje nešto nego ništa. Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina.

PROČITAJTE I: Vučić: Ništa od ZSO, jedini cilj Prištine - zauzimanje severa KiM

Ovim rečima predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je u sredu otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do masovnog iseljavanja Srba iz južne pokrajine i stradanja kulturne baštine.

- Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas? U obraćanju koje ću imati drugi put, izneću sve podatke i za razliku od drugih, neću pilatovski da perem ruke. Bilo da predlažem ili se opraštam od pokušaja rešavanja, reći ću tada koliko tačno danas naših ljudi živi na Kosovu i koliko ih na dnevnom nivou odlazi - najavio je predsednik, dodavši da nije nikakva novost da 90 odsto naših građana južno od Ibra, osim srpskih ima i kosovska dokumenta.

On je primetio da crkva, iako neće etničke granice, hoće da joj lažna "kosovska država" isplati 650.000 evra. Mnogi drugi, posebno njegovi politički protivnici, kako je rekao, zapravo neće nikakvo rešenje za Kosovo, jer žele da danas budu sigurniji, "a šta ih briga za sutra".

NE PRAVITE SE ĆORAVI I GLUVI MNOGI pre mene imali su mnogo veće šanse da nešto urade i dobiju, a nisu ništa. Za 20 godina izgubićemo sve, a vi koji se pravite ćoravi i gluvi, nastavite s tim i budite licemeri, svi ti moji politički protivnici i oni koji su tobož zabrinuti. Meni će savest da ostane čista. Jedan bi hteo da dobije još katarskih para, drugi da ukrade još koji milion. Ta dvojica tri grama mozga nemaju - rekao je Vučić.

- Ako oko nečega s nekim bude mogao da se postigne dogovor, izaći ću u javnost s predlogom za rešenje, ali sa Albancima nije bilo moguće dogovoriti se. Neće nama niko niti da da podelu, niti bilo šta slično. Neće ništa da daju. Oni žele da onemoguće Srbiju da napravi uspeh i posveti se budućnosti - naveo je Vučić, izdvajajući kao suštinu da njegovi protivnici pitanje Kosova vide kao najbolji "teren" za rušenje njegove vlasti.

Svi oni koji su do u sredu vikali kako treba da se reši kosovski čvor, shvatili su, kako je naveo, da sada to ne mora da se učini jer je to najbolja prilika da se "skine politička glava Aleksandru Vučiću":

- Neka se tome raduju Šolak, Đilas i drugi, koji su uništavali fabrike i samo sebi džepove punili. Zovite Slavišu Ristića koji je pretio Đinđićevim scenariom, koji je rekao da to nije pretnja, već za nauk, neka narod izabere njih. Oni su se žalili što sam ih nazvao lopovima! A kako niste? Postavili ste svoje sudije i tužioce. Kad prebiju nekog od nas ne treba da bude kažnjen počinilac, a ako njih neko pogleda popreko treba na smrt da bude osuđen.

Foto A. Stanković

Vučić je naglasio da će imati dovoljno hrabrosti, makar ostao jedini u Srbiji da svima u lice pokaže kakvi su prevaranti, i koje dokumente mu je poslao šef jedne obaveštajne službe, u kojima stoji šta oni sve pišu protiv njega. Svojim kritičarima je poručio:

- Ćeraćemo se još.