Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se danas sa ministarkom spoljnih poslova Surinama Ildiz Deborom Polak Beil i tom prilikom zahvalila na donošenju odluke o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, koja je, kaže, zasnovana na poštovanju Povelje UN i Rezolucije 1244.


Gojković je naglasila da je takva odluka izraz prijateljstva i da će nesumnjivo doprineti bližim odnosima i unapređenju saradnje između Srbije i Surinama, navodi se u saopštenju.


Ona je ukazala i na tradicionalno dobre odnose dve države, koji su uspostavljeni gotovo od samog početka samostalnosti Surinama i traju 40 godina.


Srbija je posvećena dijalogu i iznalaženju kompromisnog rešenja, ukazala je Gojković, i napomenula da ni pet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština.


Predsednica srpskog parlamenta zahvalila je što Surinam nije glasao protivno interesima Srbije prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane član organizacije UNESKO i ukazala na težak položaj srpske kulturne baštine.


Kako saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja bilateralnih odnosa, kaže Gojković, uputia je poziv predsednici Parlamenta Surinama Dženifer Simons za posetu Srbiji.


Gojković je ukazala na mogućnost saradnje radnih tela, u oblasti spoljnih poslova i u drugim oblastima od obostranog interesa, u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija.


Ministarka spoljnih poslova Surinama je istakla da su dve zemlje uspostavile dobre osnove za saradnju i da postoji obostrana želja za unapređenje odnosa u različitim oblastima i snažno prijateljstvo.


Beil je ukazala da kada je reč o KiM, Surinam smatra da je važno poštovanje Rezolucija Saveta bezbednosti UN, da se zalaže za mirno rešavanje konflikata, kao da iako se ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja podržava dijalog koji se vodi.


Šef surinamske diplomatije založila se za razvoj parlamentarne saradnje dve države, ističući da su parlamentarci te zemlje zainteresovani za jačanje veza i saradnju među odborima u svim onim oblastima od zajedničkog interesa dve zemlje, kao što su poljoprivreda, turizam i odbrana.


Gojković i ministarka spoljnih poslova Surinama razgovarale su i o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje, kao i o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i na drugim poljima.


GOJKOVIĆ: LjUTIM SE KADA NEKO PARLAMENT POREDI SA CIRKUSOM


Normalno je da u Skupštini Srbije bude burnih rasprava, kaže predsednica parlamenta Maja Gojković i dodaje da se ljuti kada neko zbog toga poredi parlament sa cirkusom.


Poslednja u nizu žučnih rasprava između vlasti i opozicije u parlamentu bila je oko predloga Zakona o doniranju organa.


"Parlament je mesto gde i treba da se raspravlja za i protiv predloga zakona. Normalno je da ima i burnih rasprava. Nismo došli da jedni drugima prećutno podržavamo nešto, već da probamo da poboljšamo svi zajedno određene predloge zakona", rekla je Gojković za TV Prva.


PROČITAJTE JOŠ: Gojković: Uprkos izazovima, trezven pristup


Ona je dodala da je predlog Zakona o doniranju organa dobar zakon koji će pomoći mnogim ljudima u Srbiji i da se od nekih odredbi odustalo jer društvo nije dovoljno zrelo za jedan tako krupan korak.


Opozicija, dodaje, pokušava laički da prikaže priču, ali se ne razmišlja da svako od nas jednog dana može da dođe u situaciju da mu je potreban organ.


GOJKOVIĆ: NEMA NOVIH KAMERA, POPRAVIĆE SE STARE


Predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković izjavila je danas da Skupština nije raspisala tender za nabavku novih kamera koje bi "pokrivale" tu instituciju, već će, kaže, stare kamere biti popravljene.


"Za tender sam saznala putem medija. To je posao Generalnog sekretarijata koji utvrđuje godišnji plan javnih nabavki, koji je javan i nalazi se na sajtu našeg parlamenta", naglasila je Gojković komentarišući navode medija da je Skupština raspisala tender za nabavku novih 111 kamera.


Kaže da nije ništa čudno što srpski parlament ima kamere, jer je reč o ozbiljnoj instituciji kao što je i Vlada i podsetila da su se u prošlosti u parlamentu događali incidenti koji, zbog nedostatka kamera, nisu mogli da se dokažu.


"Popraviće se stare kamere. Nema novih kamera", podvukla je predsednica parlamenta gostujući na TV Prva.


Govoreći o potrazi za umetninama koje su nestale tokom demonstracija 5. oktobra 2000. godine, Gojković je uverena da će se nestalo kulturno blago posle 18 godina naći.


"Moja je građanska obaveza i nacionalna da se borim za kulturno blago koje je nestalo od 5. do 20. oktobra, kada paralment nisu čuvali pripadnici MUP-a, već neki nepoznati ljudi koji su tipovali naše blago", navodi Gojković.


Upitana da li će možda posle rekonstrukcije postati ministarka kulture, Gojković ističe da će posle isteka mandana svakako poželeti da nastaviti sa karijerom, a da li će to biti vlada ili nešto drugo, kaže da to zavisi od dogovora unutar stranke.


"Ja volim parlament i duh koji vlada u parlamentu, to je jedino mesto gde imate i vlast i opoziciju u istoj prostoriji i razmenjuju se argumenti. Posle isteka mandata naravno da ću poželeti da idem dalje sa karijerom. Da li će to biti vlada ili nešto drugo, o tome se uvek raspravalja u strankama i sa predsednikom partije", rekla je Gojković.