Aljbin Kurti, lider opozicionog Pokreta za samoopredeljenje ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje sivh Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i tzv. Kosovo postanu federacija ili konfederacija.


"Nisam protiv EU, naprotiv, veliki sam pobornik EU i mislim da EU treba zaštititi. Verujem da je trajni mir drugo ime za Evropsku uniju, a mi u tom trajnom miru imamo antifašizam i države blagostanja, koje vode računa i o ekonomskom rastu i o socijalnoj pravdi", rekao je Kurti u emisiji "Suprotno" ART tv, prenosi prištinski portal Žurnal.


Lider Samoopredeljenja kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u ustavu samoproglašenog Kosova i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što "obe države" postanu članice EU.


PROČITAJTE JOŠ: Albin Kurti džoker velikih sila?


"U prelaznom periodu bimo postali konferederacija ili federacija, ne bih bio protiv takvog rešenje, ali samo u prelaznoj fazi. Ako se integrišemo, a mi smo u tome iskreni i ozbbiljni u odnosu na dosadašnje inicijative, sve bi moglo da bude gotovo pre članstva u EU", rekao je Kurti.


Žurnal podseća da Kurti nedavno za albansku tv Top Čenel izjavio da mnogi Albanci u Albaniji žele da se tim povodom formira organizacija koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da sprovede referendum o nacionalnom ujedinjenju i "pusti građane da o tome sami odluče".