Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da u slučaju priznanja Kosova koje je učinio Egipat nije sve baš jasno, s obzirom da ne postoji pisani trag, ali i da ne treba povezivati temu KiM s aktuelnom posetom predsednika parlamenta te zemlje Beogradu, gde je tema bilateralna saradnja.


Dačić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom spoljnih poslova Surinama Ildiz Deborom Polak Beil, gde je pojasnio da je bivši predsednik Egipta u poslednjim danima naložio Ministarstvu spoljnih poslova, a portparol Ministarstva izjavio da je Egipat priznao nezavisnost Kosova.


"Nikakve pisane odluke nije bilo", kazao je Dačić i dodao da ni na sajtu egipatskog Ministarstva spoljnih poslova ne postoji nigde informacija da je Egipat priznao Kosovo kao državu.


"Priština Egipat računa u onih 116 zemalja koje su priznale Kosovo, ali Egipat nije uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom i ne glasa za njih u međunarodnim institucijama", kazao je Dačić.


Istakao je i da Egipat ne radi na uspostavljanju diplomatskih odnosa s Kosovom i zahvalio ministarki spoljnih poslova Surinama na tome što je ona prva imala hrabrosti da preispita odluku i povuče priznanje Kosova.


DAČIĆ: NE ČUDI ME ŠTO SAD NAORUŽAVAJU ALBANCE, STARI SU SAVEZNICI


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ukoliko Priština želi kompromis sa Beogradom ne može da postavlja maksimalističke ciljeve kao što je nezavisnost Kosova.

"Ako žele da se ide na kompromis svi treba da stavaramo atmosferu za kompromis, a ne da postavljaju maksimalističke ciljeve i zahteve", rekao je Dačić za TV Pink.

Komentarišući dijalog u Briselu i izjave Hašima Tačija on je rekao da je to bila predstava za kosovsku javnost, imajući u vidu da je celo rukovodstvo iz Prištine došlo u Brisel.

"Postoji priča da Tači hoće dijalog i da se zalaže za kompromisno rešenje, ali ga ostali ne podržavaju. Sada je Federika Mogerini pozvala sve njih na sastanak da vidi da li hoće da učestvuju u procesu ili neće", pojasnio je Dačić i dodao da je dobro da se dijalog odvija.

PROČITAJTE JOŠ: IVICA DAČIĆ ZA "NOVOSTI": Razgraničenje s Albancima je trajno rešenje

Komentarišući vest da Amerika naoružava kosovske snage bezbednosti, Dačić je rekao da ga to ne čudi jer je reč o starim saveznicima i podseća da Rezolucijom 1244 nije predviđeno da Kosovo ima vojsku i da je jedina vojna sila KFOR.

Šef srpske diplomatije kaže da se takva vrsta pomoći Albancima na Kosovu ne može tumačiti u Srbiji kao prijateljstva i da će to biti tema na sastancima koje naredne nedelje ima sa zvaničnicima američke administracije.

Vlastima u Prištini ipak poručuje da je "Kosovo čedo bivše američke administracije - Klintonove administracije", a da Sjedinjene američke države sada izlaze iz uobičajenog klišea i nemaju poverenje u EU, NATO, UN.

Za predsednika SAD Donalda Trampa kaže da je "vansistemski čovek" i da je tokom izbora imao kritičare i među demokratama, ali i među republikancima, ali da ga je narod podržao.

"Za nas je ključna stvar da dođemo do američke administraciuje i razgovarati sa njima kao što se razgovaralo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kako bi se došlo do kompromisa za kosovsko pitanje", rekao je Dačić.

DAČIĆ: UGLjANIN ŽELI DA SE ISTAKNE, NANOSI ŠTETU DRŽAVI

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da pozivom Bedžetu Pacoliju da u svojstvu ministra spoljnih poslova tzv. Kosova poseti Novi Pazar želi da se istakne na političkoj sceni, ali poručuje da je to deo kampanje koja šteti Srbiji.

"Ugljanin traži mesto na političkom nebu i treba mu nešto po čemu bi se istakao na političkoj sceni. To je suprotno od onog što je radio dok je bio u Vladi Srbije. Ovo je deo političke kampanje koja se vodi i koja nanosi štetu državi", rekao je Dačić gostujući na TV Pink.

Pročitajte još - BOŠNjAČKI NACIONALNI SAVET POSLAO POZIV: Pacoli planira dolazak u Novi Pazar?

On je ukazao da postoje jasne procedure za putovanja zvaničnika iz Beograda i Prištine kada prelaze administrativne linije i podsetio kako je prošao Marko Đurić kada je išao u Kosovsku Mitrovicu.

"Sigurno ga nećemo dočekati kao što su oni dočekali Marka Đurića. Mada da je neke pravde trebalo bi ga isto dočekati", zaključio je on.

DAČIĆ SMIŠLjA ŠTA DA POKLONI ZAHAROVOJ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačićkaže da portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova stiže u Guču i da će se verovatno posetiocima sabora trubača obratiti na koncertu Dejana Petrovića koji je zakazan za 10. avgust.

Šef srpske diplomatije ovih dana ima još jedan "težak" zadatak, a to je da osmisli šta će da pokloni gošći iz Rusije.

PROČITAJTE JOŠ: Ivica Dačić za “Novosti”: Šojguu redovno šaljem dunjevaču i pelinkovac

"Sve sam joj poklonio, više ne znam šta da joj poklonim", rekao je Dačić gostujući na TV Pink i dodao da još treba da osmisli aktivnosti i program za portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova.