Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uveren je da održavanje sadašnjeg stanja bez postizanja rešenja pitanja južne pokrajine, bez kompromisa ne bi bilo održivo, niti u našem interesu, kao i da možemo očekivati nove probleme i sukobe ukoliko se dogovor ne postigne.

On je na konferenciji za štampu rekao da Beograd želi da postigne dogovor.

"Lično, kao neko ko se bavi ovim pitanjem šest godina, smatram da je postizanje neke vrste dogovora, koji bi pre svega zadovoljio naše interese važno, jer bi sve ostalo predstavljalo za Srbiju i naš narod stranputicu", kazao je Đurić.

Rekao je da je obaveza i dužnost vlasti da se bori za dogovor i izrazio uverenje da ako dogovora ne bi bilo, a poznavajući prilike, da je izvesno da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo nove probleme i sukobe, "sve ono ružno što želimo da izbegnemo na svaki način".

"Zato smo spremni da se borimo za političko rešenje, i jasno i glasno kažemo da nećemo da prihvatimo glupost ikoje neki poksusavaju da nam nametnu, preteći sukobima i novim ratovima, nadajući se da će nekog moći da prisile u Srbiji da prihvate nezavisnost Kosova", naglasio je Đurić.

On je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić tako nešto neće prihvatiti i da se na svakom sastanku od prvog do poslednjeg momenta bori i za položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

Razgovori se vode u teškim okolnostima, jer Albanci misle da su nezavisna država, a u to ih ubeđuju neke od najmoćnijih država sveta, naveo je Đurić i dodao:

"Misle da im je završen posao. Ubeđeni su u i nakon Jeremićeve inciijative pred Međunarodnim sudom pravde. Naša pozicija je ozbiljno teška u tom pogledu i dramatična u pojedinim segmentima".

Đurić je rekao da je neodgovorno dok se država bori da izvuče maksimum za svoj narod, da imamo politikante, koji, dok predsednik Vučić razgovara u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji mu je priredio prijem koji nije do sada imao niti jedan predsednik naše države, koji tog dana, zakupljuju prostor za sebe u francuskim novinama, ne da se bore za srpske interese, već da bi "pljuvali" srpsku vlast.


PROČITAJTE JOŠ: ĐURIĆ O PLATFORMI PRIŠTINE: Pitanje za posrednike

"Oni tog dana kada se srpski predstavnici bore za srpske interše zakupljuju prostor za sebe u francuskim novinama da bi pljuvali i kritikovali srpsku vlast. Naravno da te tekstove ne plaćaju svojim parama", kazao je Đurić.

Upitan da li je u Briselu bilo reči o nekakvom separatnom ugovoru, Đurić je odgovorio da se razgovaralo sa separatistima, ali da o separatnom sporazumu ne zna ni šta bi značio.

"Ti razgovori nikada nisu laki i jednostavni. Najlakše bi bilo Vučiću i srpskim predstavnicima da se razgovara samo sa Albancima. U tim razgovorima ton i diskusija bi bila drugačija. Ali razgovara sa sa nekim od najmoćnijih zemalja koje su priznale Kosovo. Naša obaveza je da razgovaramo sa svima. Borba za KiM danas je i za pregovarčkim i zelenim stolom, ali se vodi i popravljanjem ekonomske i privredne slike Srbije", smatra Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: Đurić: Zabrana ulaska karatistima u skladu sa Ustavom

Kaže i da Srbi na KiM najbolje osećaju koliko znači kada u centralnoj Srbiji ima više novca za pomoć njima i ulaganja.

"Ako ne bismo nastavili da tražimo rešenje i našli ga, mogli bismo sasvim sigurno da se pozdravim sa popravljamo odnose sa onima koji nam tradicionalno nisu naklonjen, a važni su nam za našu privredu, za investicije. Važno je što se Srbija danas ekonomski razvija", naglasio je Đurić.

Upitan kakva je njegova procena danas "koji je rezultat", s obzirom da je pre tri godine, posle jedne runde dijaloga izjavio da je "5:0 za Beograd", Đurić je rekao da je to bio rezultat tog dana, koji je bio uspešan, u dugoj utakmici.

"Ovo je duga utakmica, u kojoj smo, kad smo ušli, bili debelom minusu. Kada sam govorio o tom rezultatu, to je bio rezultat tog dana, koji je bio dobar pregovarački dan, a šira slika je takva da je su tu utakmicu drugi za nas, maltene, završili i izgubili. Nastavljamo da se borimo, utakmica nije ni blizu završena, biće teška borba", rekao je Đurić.

ĐURIĆ: SRPSKA LISTA NIJE PROMENILA POLITIČKO DELOVANjE

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da nema nikakve pormene u političkom delovanju Srpske liste.


Đurić je, na konferenciji za novinare, upitan da li su predstavnici Srpske liste nedavno razgovarali sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, o povratku u prištinske institcije, rekao da je u stalnom kontaktu sa njima, i da nema promene što se tiče njihovog političkog delovanja.


"Nakon 26.marta Srpska lista je odlučila da izađe iz pokrajinske vlade i da u parlamentu započne opoziciono delovanje. Po mojim saznanjima, a u svakodnemom smo kontaktu, nema nikakve promene“, podvukao je Đurić.


Prema njegovim rečima srpska lista je jedna od najboljih stvari koja je ostvarena.


Istakao je da je, u kritičnoj fazi, pošlo za rukom da se sa Srpskom listom obezbedi jedinstvo srpskih predstavnika koji su u stalnoj koordinaciji sa institucijama Srbije, i osigura da govore jednim glasom.


Drago mi je što je Srpska lista politička ozbiljna politička organizacija iza koje je stalo više od 90 odsto onih koji su izašli na izbore“, podvukao je dodajući da se radi o ljudima koji su u teškoj poziciji i koji se svakodnevno bore za dobrobit srpskog naroda na KiM.

ĐURIĆ: DA SE PREKINE SA DISKRIMINACIJOM SRBA NA KOSMETU

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da u slučaju ukidanja viza građanima Kosova i Metohije mora da se prekine i sa diskriminatorskim tretmanom vlasnika srpskih pasoša u južnoj srpskoj pokrajini.

"Ukidanje viza, ako do toga dođe, mora da znači i konačan prestanak diskriminacije prema nosiocima srpskih pasoša na KiM, kojima je do sada na nepravedan način bilo onemogućeno da pituju u zemlje Šnegena, samo zato što u delu o prebivalištu stoji da je pasoš izdala Koordinaciona uprava na KIM", rekao je Đurić.

Rekao je da će se srpska delegacija u razgovorima sa predstavnicima Brisela zalagati i insistirati da se ovaj diskriminatorni tretman okonča.

Kako je naveo, mnogi bi se iznenadili kada bi znali koliko pripadnika različitih naiconalnosti sa KiM koristi pasoše Srbije, a među njima su i političari i sportisti.

"To su sve naši građani i nema ničeg lošeg u tome", poručio je Đurić, te ponovio da je diskriminacija to što se građanima Srbije sa KiM onemogućava ulaz u pojedine države Sengena.

ĐURIĆ: NIKO NE MOŽE DA PREDSTAVLjA INSTITUCIJE LAŽNE DRŽAVE

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da se neće dozvoliti da bilo ko predstavlja institucije takozvane lažne države Kosovo, kao i da bilo ko u Raškoj oblasti ugrožava prava građana i narušava međunacionalne odnose.

Đurić je to rekao na konferenciji za novinare upitan da komentariše poziv Sulejmana Ugljanina Bedžetu Pacoliju da poseti Sandžak kao šef diplomatije tzv. države Kosovo, te ocenio da se ništa ne dešava slučajno.

Direktor kancelarije za KiM je naveo da oni koji su tako nešto uradili i podneli takvu vrstu zahteva hoće da izazovu neku vrstu problema u Raškoj oblsati, kako bi to iskoristili za dalje izazivanje tenzija i ostvarivanje nekih svojih ciljeva.

Kako je primetio, oni očekuju da Srbija napravi neku "grešku u koracima" kako bi to iskoristili i poručio da će reakcija Srbije biti mirna i staložena, nikako ishitrena, i neće se dozvoliti ugrožavanje prava građana niti narušavanje međunacionalnih odnosa u Raškoj oblasti.