PARLAMENTARNA delegacija iz Egipta, koju predvodi predsednik Predstavničkog doma Ali Abdel Al, danas dolazi u posetu Beogradu, a, kako saznajemo, među glavnim temama biće i dogovori o povlačenju odluke afričke republike o priznavanju Kosova.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ U BRISELU: Albanci traže sve, a mi se trudimo da pronađemo kompromisno rešenje; Tači: Najteži sastanak

Kako je "Novostima" potvrđeno u diplomatskim krugovima, u Egiptu postoji volja da se promeni odluka doneta pre pet godina, ali se čeka pravi trenutak. Povodom dolaska gostiju iz Egipta, predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu. Na njoj će se u 11 časova poslanicima obratiti Ali Abdel Al.

PROČITAJTE JOŠ: EK: Kosovo dobilo zeleno svetlo za viznu liberalizaciju

- Razgovaraće se o parlamentarnoj saradnji. U pitanju je prva poseta predsednika parlamenta Egipta u istoriji odnosa, kojom se ujedno i obeležava 110 godina od uspostavljanja odnosa. Tim povodom će u skupštinskom holu biti postavljena i izložba o saradnji dveju zemalja koja traje više od veka, a koju će otvoriti predsednici parlamenata - rečeno je "Novostima" u Skupštini Srbije.

Kako je planirano, gosti iz Egipta sastaće se danas i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

OČEKUJE SE DOMINO EFEKAT EVENTUALNO egipatsko povlačenje priznavanja Kosova najverovatnije bi osokolilo još neke zemlje, s obzirom na to da Egipat ima veliki uticaj među muslimanskim svetom. Trenutno su 104 države priznale nezavisnost južne srpske pokrajine, a cilj naše države je da se brojka spusti ispod sto.

Ova afričko-azijska država priznala je usmeno južnu srpsku pokrajinu 26. juna 2013. godine, dok je na vlasti bilo Muslimansko bratstvo, bez slanja diplomatske note. Nekoliko dana kasnije došlo je do političkih promena. Ni pet godina kasnije nisu uspostavljeni diplomatski odnosi niti su u Prištini i Kairu otvorene ambasade. Takođe, struja koja je oduvek bila protiv priznavanja Kosova, bliska je sadašnjem egipatskom presedniku Abdelu Fatahu al Sisiju.

U poslednje dve godine šest zemalja - Liberija, Sao Tome i Principe, Papua Nova Gvineja, Burundi, Surinam i Gvineja Bisao, odlučilo je da promeni svoje odluke o statusu Kosova. One su najavile da žele da ostanu neutralne dok traju dogovori Beograda i Prištine o pronalaženju trajnog rešenja.

Poslednja poseta Kairu na visokom nivou bila je 2012. godine kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić išao u Kairo. Od tada, predstavnici zemalja sastajali su se na marginama međunarodnih događaja.

GOJKOVIĆ: SRBIJA ZAHVALNA EGIPTU ŠTO PODRŽAVA NjENE STAVOVE


Srbija zahvaljuje Egiptu što ne glasa protiv interesa naše države na međunarodnom planu, rekla je danas predsednica parlamenta Maja Gojković posle sastanka sa predsednikom Parlamenta Egipta Alijem Abdelom Alom Ahmedom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji povodom obeležavanja 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta.


Ona je zahvalila državnom vrhu Egipta što su iskreni prijatelji koji podržavaju međunarodnu poziciju i stavove Srbije.


Gojković je na konferenciji za novinare zahvalila je Aliji Ahmetu i delegaciji egipatskog parlamenta uz ocenu da se radi o istorijskoj poseti budući da do sada nije bilo posete na ovako visokom nivou.


Predsednica srpskog parlamenta naglasila je da je sa egipatskim kolegom imala veoma dobar i sadržajan razgovor o svim aspektima unapređenja bilateralne saradnje, a posebno parlamentarne, kao i podršci na multilateralnom planu.


Govoreći o značaju posete, Gojković je navela da je uoči posete egiptske delegacije formirana grupa prijateljstva parlamentaraca sa Srbijom.


"Moj predlog je bio da prilikom sledećeg susreta potpišemo Memorandum o saradnji koji bi obuhvatao teme od obostranog značaja i kojim bi se institucionalizovala naša saradnja", rekla je Gojković.


Ona je dodala da ova poseta otvara nove mogućnosti na ekonomskom planu, kao i da je na sastanku razgovarano o uspostavljanju direktne avio linije Beograd-Kairo što bi unapredilo političku i ekonomsku saradnju.


Al Ahmed je zahvalio predsednici Skupštine Srbije na pozivu da poseti našu zemlju, ističući da je Srbija veoma uvažena u Evropi i da Egipat podržava proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.


On je istakao da ima prostora za unapređenje političke i ekonomske saradnje dve zemlje, navodeći da Egipat nije glasao protiv Srbije u međunarodnim institucijama.


Podsetio je na saradnju Egipta i Jugoslavije i tadašnjih predsednika Tita i Nasera u osnivanju Pokreta nesvrstanih.