BEOGRAD - Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je referendum demokratsko rešenje, da vlast treba da snosi odgovornost ako građani kažu "ne", da se volja građana prema aktuelnoj vlasti proveri na izborima, rekao je Drecun, prenosi N1.

On smatra da treba ući u fazu stalnih pregovora Beograda i Prištine i pojačati diplomatsku aktivnost.

Prema njegovoj oceni, pootrebno je da se nastavi dijalog, da se što više i što češće razgovara jer kad toga nema "vidimo da se situacija na Kosovu destabilizuje", da dolazi do incidenata i da se pogoršava bezbednost srpskog naroda.

Čini se da se EU žuri s time da se postigne pravno-obavezujući sporazum, a da su gurnuli u stranu suštinu - ZSO i da je to naznaka pravca u kom će se ići, a koja je stigla iz kabineta Federike Mogerini, istakao je Drecun.

PROČITAJTE JOŠ - Drecun: Priština želi da preskoči formiranje ZSO

Govoreći o mogućem referendumu, Drecun kaže da bi, ukoliko bi se došlo do nekog rešenja s Prištinom, to bio najdemokratskiji način da građani kažu i da li je to rešenje dobro.

Kako ćete primeniti nešto ako građani kažu "ne", pita on i dodaje da, ukoliko dođe do toga, vlast treba da snosi odgovornost.

"U toj varijanti bi bilo normalno da ako vlast izađe s jednim predlogom i građani kažu "ne", da se volja građana prema aktuelnoj vlasti ponovo proveri na biralištu, da idu izbori", rekao je Drecun.

Drecun kaže da treba ući u fazu stalnih pregovora Beograda i Prištine i pojačati diplomatsku aktivnost.

Nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija održaće se u sredu 18. jula, saopšteno je u Briselu.