UPADOM maskiranih i do zuba naoružanih specijalaca u srpske sredine na jugu Kosmeta, hapšenjem Srba i premetačinom njihovih kuća, Priština je još jednom pogazila sve briselske dogovore, ugrozila nastavak dijaloga i poslala poruku našim sunarodnicima - selite se, ovde niste bezbedni!

Perfidno smišljena akcija, s ciljem da se Srbima u pokrajini dodatno utera strah, izvedena je u utorak, oko šest sati ujutro, u selima nadomak Gnjilana i Kosovske Kamenice.

Petorica naših sunarodnika, bez objašnjenja, odvedena su na saslušanje, a pušteni su posle šest sati. Tu su i saznali da ih gone za "podrivanje ustavnog poretka", a pošto nikakvih dokaza nije bilo, sve je preinačeno u - pretnje.

Pročitajte još: IŽIVLjAVANjE ALBANACA: Ovako su pripadnici ROSU ispratili Đurića do prelaza Merdare (VIDEO)


Po već oprobanom scenariju, koju su dosad nekoliko puta primenjivali i na severu pokrajine, u akciji je učestvovalo više od trideset maskiranih pripadnika specijalne jedinice kosovske policije, naoružanih dugim cevima. Na meti su bili žitelji sela Šilovo i Donje Kusce, nadomak Gnjilana, kao i sela Berivojce u opštini Kosovska Kamenica.

U Šilovu i Donjem Kuscu su uhapsili Radovana Stojkovića (44), načelnika Kosovsko-pomoravskog okruga, Jovana Denića (43), direktora filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu, kao i Nenada Stojanovića (44), po zanimanju automehaničara, zaposlenog pri Vojsci Srbije u Vranju. U selu Berovojce uhapšeni su braća Aleksandar (30) i Predrag (35) Đorđević.

- Bili smo osumnjičeni da smo pretili srpskim pripadnicima kosovskih bezbednosih snaga i da smo podrivali ustavni poredak Kosova, što smo naravno demantovali jer to nema veze sa istinom. Pošto nisu pronašli ništa što bi nas teretilo pustili su nas kući - ispričao je Aleksandar Đorđević (30).

Saslušan Aleksandar Đorđević

Za razliku od upada u kuće kada su brutalno prevrtane stvari i odneti kompjuteri, Đorđević kaže da su se pripadnici kosovske policije tokom saslušanja ponašali korektno.

Advokat Vasilije Arsić kaže, za "Novosti", da su na osnovu odluke Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu svi osumnjičeni pušteni na slobodu bez ikakvih mera:

- Istraga će biti nastavljena i, ako se pokaže neka njihova krivica onda će tužilaštvo da podigne optužnicu. Prema mojim saznanjima nema dokaza koji bi potvrdili neko krivično delo. A tužilaštvo je preinačilo optužnicu i umesto "podrivanje ustavnog poretka" piše krivično delo - pretnje.

U Beogradu je odmah pročitan pravi povod ove akcije specijalaca, kao i razlozi nervoze njihovih nalogodavaca u Prištini. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, čim je objavljena vest o hapšenju Srba, dao je rok da se oni oslobode, najavivši čak i prekid dijaloga u Briselu.

- Ukoliko petorica uhapšenih do večeras ne budu oslobođena, dijaloga neće biti za dugo vremena. Ovo je poruka i predsednika Aleksandra Vučića - poručio je Đurić u utorak oko podneva, na vanrednoj konferenciji za novinare.

Akcija započeta u ranim jutarnjim satima,foto rtv Puls

On je ukazao da je napad izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju albanskih ekstremista:

- Ovo je potpuno suprotno svemu što je dogovoreno na poslednjem sastanku Vučića i Federike Mogerini, kad je nedvosmisleno rečeno da se ovakve stvari neće dešavati, a Albanci preuzeli obavezu da se prema našim ljudima ophode s poštovanjem, što je prisustvom garantovala i Mogerinijeva. A petorica Srba su uhapšena zbog verbalnog delikta i to u trenutku kada se u Londonu sastaju premijeri regiona, da razgovaraju o miru. Jedini njihov greh je što su se verbalno suprotstavili formiranju vojske Kosova.

Uprkos tome što su iz kosovske policije brže-bolje saopštili da događaj neka nikakve veze sa dešavanjima u Kosovskim snagama bezbednosti, nema sumnje da je "okidač" za juriš specijalaca upravo masovno istupanje srpskih pripadnika iz ove formacije. U Prištini je nastala panika, jer je postalo jasno da im uveliko propada plan o transformaciji KSB u "multietničku vojsku". Uhapšena petorka Srba, nezvanično, privedena je zbog navodnog pritiska na sunarodnike da napuste službu.


BRNABIĆEVA: NASTAVLjAJU SE PRITISCI

PREMIJERKA Ana Brnabić rekla je u utorak da je ogromnu senku na skup o Zapadnom Balkanu u Londonu bacila činjenica da se Priština iz meseca u mesec ponaša neodgovornije. Ona je kazala da je sa Haradinajem razmenila nekoliko reči o incidentu koji se dogodio u Gnjilanu.

- Vidim da se pritisci i napadi na Srbe nastavljaju, vidim da ste nastavili sa praksom hapšenja Srba. Haradinaj mi je odgovorio da to nije baš tako, da su stvari mnogo komplikovanije i da oni ne žele da imaju takav odnos prema Srbima na teritoriji naše AP Kosovo i Metohije. Bilo je to samo u prolazu - rekla je Brnabićeva.

NATO: VOJSKA SAMO PO USTAVU

ZAMENIK generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler izjavila je u utorak da NATO podržava formiranje vojske Kosova i da taj proces treba da se odvija u skladu sa Ustavom.

- Nastavićemo da sarađujemo sa zvaničnicima Kosova i podržavamo misiju Kfora - rekla je Gotemeler.

Ona je navela da NATO snažno ohrabruje nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.


SL: JANKOVIĆ NAPADA DRŽAVU

SRPSKA lista saopštila je u utorak da Saša Janković, nakon višegodišnjeg odbijanja da se kao nekadašnji zaštitnik građana oglasi po pitanju ugrožavanja prava Srba na KiM, pokušava da izađe iz "senke opozicionog dna" napadujući sopstvenu državu. Iz ove stranke pitaju da li je to program koji najavljuju Đilas, Jeremić i Janković? Jankovićev PSG hapšenje Srba nazvao je "najnovijim u nizu režiranih incidenata između koalicionih partnera Aleksandra Vučića i Ramuša Haradinaja".


REAKCIJE

MILORAD DODIK, PREDSEDNIK REPUBLIKE SRPSKE: ZAŠTITITI NAROD OD TORTURE

SVI Srbi konačno moraju da se uključe u zaštitu naših sunarodnika od torture koja vlada na KiM i bahate vlasti koju podržavaju velike sile, pre svega SAD i EU koja se oseća nedodirljivom i misli da može da čini šta hoće - rekao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, navodeći da poslednje hapšenje svedoči o tragikomičnom položaju Srba, kao i o aroganciji vlasti samoproglašenog Kosova.

On je ukazao na to da se zločini nad Srbima ne procesuiraju na Kosmetu, kao ni u BiH, već da se u najmanju ruku prećutkuju, ako se i ne podržavaju javno. Dodik je istakao da je KiM za Srbe ključno u poimanju nacionalne istorije i opstanka.


IVICA DAČIĆ, ŠEF DILOMATIJE: RADE SUPROTNO OD DOGOVORENOG

OVO hapšenje Srba ometa dijalog Beograda i Prištine i suprotno je onome o čemu se govori u Briselu. Sve je to reakcija na povlačenje Srba iz nekih bezbednosnih struktura, od kojih Priština, pod patronatom nekih zapadnih zemalja, želi da pravi nukleus za neku vojsku, a da predstave da i Srbi to podržavaju - izjavio je Ivica Dačić, šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, ovakve akcije pokazuju da idemo jedan korak napred, dva nazad:

- Bio sam prisutan na poslednjem sastanku u Briselu. Dogovor je bio da se podstiče i stvara atmosfera za kompromis i dijalog. Očigledno je da neki to ne žele.


ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR ODBRANE: HOĆE DA SRBE ŠALjU NA SRBE

POŠTO ni uz ogroman pritisak velikih sila nisu uspeli da slome predsednika Vučića da prihvati formiranje "vojske Kosova" i pošto vide da Srbi na KiM misle isto što i njihov predsednik, vlasti u Prištini su još jednom posegle za nasiljem u pokušaju da prisile Srbe da postanu deo vojske koju ne žele i ne priznaju.

To je izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući hapšenje petorice Srba.

- Ovo je neuvijena pretnja kojom žele da pokažu šta su sve spremni da urade i na severu KiM, ali i jasan pokazatelj za šta bi koristili vojsku Kosova ako bi je ikada formirali. Zato im i trebaju Srbi u vojsci da ih koriste protiv Srba.


NENAD POPOVIĆ, MINISTAR ZA INOVACIJE: PREISPITATI ODLUKE IZ BRISELA

MINISTAR zadužen za tehnološke inovacije Nenad Popović ocenio je u utorak da zbog nastavka nasilja nad Srbima na KiM treba prekinuti sve pregovore sa Prištinom i preispitati dosadašnje odluke koje su bile rezultat sprovođenja Briselskog sporazuma.

- Hapšenje Srba na Kosovu koje su izvršile albanske separatističke vlasti, očigledno je uvod u novi talas nasilja nad srpskim narodom. A nasilje samo potvrđuje da je svaki dalji dijalog sa separatistima bespredmetan.