U ZGRADI Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 od ponedeljka su na snazi nove, oštrije mere obezbeđenja za svakoga ko želi da uđe u državnu instituciju. Kako je "Novostima" rečeno, kontradiverziona vrata pomerena su blizu ulaza, tako da gosti neće moći ni do prijavnice dok ne prođu detaljnu kontrolu.

Razlog za ovakav oprez je želja da se izbegnu potencijalni incidenti.

- Cilj je da se unapredi rad službe obezbeđenja i povećaju mere bezbednosti za one koje u Vladi rade, ali i mnogobrojne goste koji dolaze. Ubuduće će svi najpre morati da prođu kontrolu na ulazu kako bi se videlo da li nose oružje ili neki drugi opasan predmet, a onda će moći da uđu u zgradu ili da na prijavnici ostave pismo za nekog od ministara - kaže naš sagovornik iz Vlade.

Gosti koji inače dolaze u Nemanjinu i dosad su poštovali bezbednosna pravila, a policajci su reagovali kada je početkom juna, na parkingu u Ulici admirala Geprata pronađena ručna bomba. Ona je predata obezbeđenju vlade, koje je potom obavestilo specijalizovane jedinice.

Inače, za bezbednost državnih funkcionera zadužena je Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata. Oni vode računa o sigurnosti predsednika Republike, Narodne skupštine i Vlade, ministara spoljnih i unutrašnjih poslova... Takođe, posao im je i da obezbeđuju zgrade parlamenta, Vlade, ministarstava...


Pročitajte još - Srbija menja prioritete bezbednosti


Naša država, iako je procenjeno da nema opasnosti od terorističkih napada, podigla je od 2016, posle serije ekstremističkih incidenata u svetu, bezbednost na viši nivo. Ispred svake policijske stanice postavljeni su policajci sa dugim cevima. Takođe, dodatne mere zaštite sprovode se na graničnim prelazima, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama...

foto A.Stanković

KAMERE U SKUPŠTINI

U SKUPŠTINI Srbije tokom avgusta biće uveden video-nadzor, koji će pokriti svaki njen deo. U pitanju je 111 kamera koje će snimati šta se dešava u unutrašnjosti zdanja, ali i ispred. Do sada, ulazni hol u parlament nije bio pod okom kamere. Na svim ulazima u zakonodavni dom nalaze se skeneri koji proveravaju sve koji ulaze. Nedavno je jedan nezadovoljni građanin, koji decenijama vodi sudski spor, skrenuo pažnju na sebe preteći da će se ubiti ispred parlamenta.