PREDUZETNICI i mala i srednja preduzeća u Srbiji uskoro će na raspolaganju imati nove izvore finansiranja. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Nemačka razvojna banka KfV, potpisali su u sredu Memorandum o saradnji na programu promocije preduzetništva i samozapošljavanja. U narednom periodu definisaće se projekat čiji je cilj da srpska mala i srednja preduzeća dođu do jeftinijih pozajmica.

U prvoj fazi obezbeđeno je 12,9 miliona evra bespovratne pomoći. Budući program treba da savlada dve glavne prepreke u poslovanju preduzetnika u Srbiji.


Pročitajte još - Vučić: Za nas nema dobrog rešenja za Kosmet, Merkel shvata šta za nas znači KiM


- Detektovali smo dva problema - istakla je u sredu premijerka Ana Brnabić. - Prvi je nedostatak izvora finansiranja. I kada ima izvora, postoji veliki rizik od neuspeha. Kroz program koji ćemo pokrenuti sa KfV bankom pokušaćemo te probleme da rešimo. On treba da obezbedi povoljnije i pristupačnije izvore finansiranja preko komercijalnih banaka. I ti izvori će biti bez rizika, jer će država preuzeti rizik na sebe kreditiranjem garancijske šeme.

Detalji ko, kako, pod kojim uslovima i ceni će moći da se zaduži - još se ne znaju. Premijerka obećava da će program biti namenjen najširem krugu delatnosti - zanatlijama, uslužnom sektoru i poljoprivrednicima...

BANKE

KREDITI privredi će se plasirati preko komercijalnih banaka. Praksa u sličnim projektima, koji se već ostvaruju u Srbiji, jeste da se raspiše javni poziv i preko njega izaberu banke koje učestvuju u programu. S druge strane, obezbeđuje se garantni fond, tako da banke mogu da obezbede niže kamate, jer ne rizikuju odobravajući pozajmice.