Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom koji je izrazio nadu da će kroz dijalog Beograda i Prištine doći do stvarnog kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, uz očuvanje mira i stabilnosti.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija upravo zbog mira i stabilnosti teži postizanju kompromisa, ali uz zaštitu državnih i nacionalnih interesa, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Kardinal je Vučiću preneo pozdrave pape Franje i njegovu poruku da mu je Srbija bliska.

Predsednik Vučić je zamolio kardinala Parolina da papi, uz pozdrave, prenese zahvalnost na značaju koji Sveta Stolica pridaje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih odnosa Srbije i Svete Stolice, kao i opredeljenje za nastavak njihovog razvoja, uz međusobno istinsko poštovanje i poverenje.

Državni sekretar Parolin je predsedniku Vučiću izrazio zahvalnost na svim aktivnostima koje državni organi i institucije preduzimaju sa ciljem da pomognu život i rad katoličke zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju.

BRNABIĆ SA PAROLINOM O ODNOSIMA I SARADNjI SRBIJE I VATIKANA

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom da su odnosi Srbije i Vatikana dobri i bez otvorenih pitanja, sa obostranom težnjom ka daljem jačanju u duhu uzajamnog poštovanja, poverenja i tolerancije.

Premijerka je upoznala kardinala Parolina sa trenutnim okolnostima u pregovorima Beograda i Prištine i istakla iskrenu opredeljenost Srbije ka nastavku dijaloga.

Ona je zahvalila državnom sekretaru Parolinu na principijelnom stavu Svete stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, s on je obavestio predsednicu Vlade da Vatikan sa posebnom pažnjom prati situaciju u regionu i dijalog Beograda i Prištine.

Parolin je naglasio i da je za Vatikan od izuzetne važnosti zaštita kulturnog i religioznog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se saglasili da je rad Mešovite komisije o Alojzu Stepincu i međucrkveni dijalog koji je iz njega proistekao, iako konačna odluka još nije doneta, imao pozitivne efekate na odnose između Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, kao i sa stanovišta metodologije, te da predstavlja značajan primer za proučavanje drugih istorijskih perioda i ličnosti.

Kardinal Parolin preneo je podršku Vatikana evropskim integracijama Srbije, dodajući da je Evropska unija u osnovi projekat mira i suživota različitih religija i nacionalnosti, kojem Srbija i region Zapadnog Balkana pripadaju.

Premijerka Brnabić i kardinal Parolin složili su se da postoji uzajamna zainteresovanost za intenzivniju saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, potsećajući da je na snazi postojeći Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke, kao i Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja.

DAČIĆ: SARADNjA SA VATIKANOM U INTERESU REGIONA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je u interesu ne samo Srbije, već svih država i građana regiona da sa hrišćanskom crkvom tražimo zajednički interes koji je zasnovan na opštim vrendostima na kojima se zasniva Evropa.

On je, nakon razgovora sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, rekao da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv da dođe u Srbiju posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Kompromisom do mira i zaštite nacionalnih interesa

„Zbog toga je ova poseta za nas od izuzetnog značaja, ako ne i istorijskog“, naglasio je Dačić.

Rekao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, svakako dati pozitivan impuls daljem unapređenju.


Ukazao je da je sa šefom diplomatije Vatikana dogovorio da dođe u posetu Beogradu i da se uvede praksa političkih konsultacija dva ministarstva, što će biti od velikog značaja za unapređenje saradnje i definisanja zajedničkih interesa.

„Imamo veliku podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima. Pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenju ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenje agende UN o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena i drugi.

Mislimo da u tom smislu treba i dalje da unapredimo našu saradnju na nivou međunarodnih organizacija i na spoljnopolitičkom planu uopšte“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima veoma je bitno da ta naša saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava u cilju regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Zahvalio se Vatikanu na veoma principijelnom i za nas veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

„Vatikan nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Pristsinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjenica i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog“, kazao je on dodajući da je Srbija otvorena i želi da se postigne dogovor, odnosno kompromis.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana primio biskupe sa kojima je razgovarao o pitanjima saradnje države i katoličke crkve u Srbiji.

On je preneo da je na sastanku s a kardinalom Parolinom, ali i biskupima konstatovanod a postoji dobra volja za rešavanje svih pitanja oko kojih treba da se razgovara kao što su pitanja imovine, matičnih knjiga, obrazovanja.

„U tom pogledu ćemo dalje raditi na rešavanju svih pitanja, oko kojih bi trebalo imati konkretne rezultate“, objasnio je on.

Podsetio je da je u januaru bio na sastanku sa kardinalom Parolinom kada je neposredno saznao da mu je preminuo otac, a način na koji je državni sekretar Vatikana izrazio saučešće i činjenica da je prihvatio poziv da dođe u Srbiju, prema rečima Dačića, njemu mnogo znači.

Vatikan, prema njegovim rečima, može da računa na otvorenu i svestranu saradnju sa Srbijom.


Dodao je i da je kardinal Parolin preneo pozdrave pape Franje predsedniku Vučiću što je veoma značajna činjenica.

Kardinal Parolin istakao je da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

On je kazao da je do sada već preduzeto mnogo koraka i da očekuje i nada se da će se nastaviti saradnja oko zajedničkih interesa.

„Svi predstavnici katoličke crkve prate sa izuzetnom pažnjom dijalog s a drugim crkvama, posebno sa SPC“, dodao je državni sekretar Vatikana.