PROSTOR konzulata u Beču je neuslovan jer se nalazi u stambenoj zgradi, a na njega je upućen veliki broj srpskih državljana u Austriji, i zbog toga će uskoro biti preseljen u novu zgradu.

Ovo je jedan od rezultata vanrednih kontrola posebnog tima Ministarstva spoljnih poslova koji predvodi državni sekretar MSP Ivica Tončev. "Kontrolori" su do sada obišli diplomatsko-konzularna predstavništva u četiri evropska grada - Beču, Parizu, Budimpešti i Bratislavi, a u narednih mesec dana planiraju obilazak još tri ambasade.

Najozbiljniji problem predstavnici Ministarstva zatekli su u Parizu, gde su međuljudski odnosi bili nauršeni do te mere da su ugrožavali rad našeg predstavništva, o čemu su "Novosti" već pisale.

Tončev za "Novosti" kaže da je, sa izuzetkom Francuske, situacija u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima uglavnom dobra:

- Ima, ipak, prostora za napredak. Naši predstavnici moraju da shvate da oni služe građanima, a da nisu građani tu zbog njih.


Pročitajte još - Ambasade kod prijatelja


Tim za nadzor je formiran pre nekoliko meseci sa ciljem da se poboljša rad naših DKP, kao i radna disciplina diplomata, ali i da se spreče eventualni propusti. "Kontrolori" nenajavljeno obilaze ambasade i konzulate, "snimaju" situaciju na terenu, a zatim prave izveštaje u kojima na petnaestak strana opisuju stanje. Izveštaje, zajedno sa sugestijama o tome šta treba učiniti da bi se situacija poboljšala, potom, predaju ministru.