U EP odžana je konferencija "Zapadni Balkan: O ekonomskoj saradnji u kontekstu proširenja",a razgovaralo se o tome se na koji način da se proces evrointegracija iskoristi za bolje privredno povezivanje regiona sa EU, ali i zemalja regiona međusobno.


Debatu o ekonomskoj saradnji na Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu u Briselu organizovao je evropski poslanik Andor Deli u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.


Učesnici su bili zvaničnici Evropske komisije, austrijskog predsedavanja EU, Evrokomore kao i predstavnici nacionalnih vlasti i biznisa država iz regiona.


Ocenjeno je da države Zapadnog Balkana neguju jake trgovinske veze sa EU, ali da treba ojačati međusobne veze država u regionu.


"Za privredu i strana ulaganja bitna je činjenica da li se ulaže u tržište od 5 miliona stanovnika ili se govori o ulaganju u region od gotovo 20 miliona stanovnika", poručio je Deli.


PROČITAJTE JOŠ: PUT SRBIJE KA EU: Još dva koraka bliže Uniji


On je još jednom naglasio da razvoj ekonomske saradanje i regionalnog ekonomskog prostora nije zamena za proces pristupanja EU već korak ka snažnijoj ekonomiji što je i preduslov za brže članstvo u EU zemlja na Zapadnom Balkanu.


I u Privrednoj komori Srbije navode da su regionalna integracija i saradnja na Zapadnom Balkanu usko povezane sa evrointegracionim procesom regiona.


"Zato i razgovaramo na koji način da proces evrointegracija iskoristimo za bolje povezivanje sa EU i bolje povezivanje unutar Zapadnog Balkna", navodi predstavnik Privredne komore Srbije pri EU Zdravko Ilić.


Predstavnica nemačke Asocijacije privrednih komora Suzan Jahenbah je ocenila da je, prema iskustvima nemačkih kompanija, investiciono okruženje u regionu dobro, ali i da se može poboljšati upravo povezivanjem i otklanjanjem međusobnih barijera u poslovanju.


Ona je u tom smislu pozvala na izgradnju platforme za poslovni dijalog EU i Zapadnog Balkana.


PROČITAJTE JOŠ: OTVARANjA DVA POGLAVLjA: Lakše do fondova EU


"Region u poslovnom smislu ima šansu ako se integriše", poruka je predstavnice regionalne kompanije "Reprezent" koja trenutno posluje u četri zemlje Zapadnog Balkana sa planom da se proširi i na EU.


Od nje su učesnici u debati iz prve ruke čuli sa kakvim se sve problemima i preprekama susreću kompanije iz regiona koje posluju na regionalnom nivou i koliko bi razvojni značaj bio od integracije tržišta Zapadnog Balkana po ugledu na jednistveno evropsko tržište.


Predstavnik ambasade Austrije pri EU Andreas Galajtner najavio je da će se o pitanjima saradnje i proširenja mnogo razgovarati i u narednih šest meseci jer će proširenje biti među tri prioriteta austrijskog predsedvanja EU.