BRISEL će nastaviti da šalje upozorenja i "lupa packe" Beogradu zbog toga što Srbija ukida vize za građane trećih zemalja, ali zasad nema opasnosti da bi naši državljani mogli ponovo da budu stavljeni na šengensku listu.

Iako Brisel zvanično "izražava zabrinutost, jer Srbija talasom vizne liberalizacije otežava borbu protiv ilegalnih migranata", problem za vrh EU je i što Srbija ukidanjem viznog režima "nagrađuje" države koje nisu priznale Kosovo ili su povukle njegovo priznavanje.

Naime, Srbija je u toku mandata rada ove vlade, u poslednjih godinu dana, ukinula vize za državljane 13 zemalja. Građani Indije, Irana, Indonezije od prošle godine mogu samo sa pasošem da pređu našu granicu, kao i oni sa putnim ispravama Kirgizije, Bahama, Barbadosa, Jamajke, Paragvaja, Kolumbije i Svetog Vinsenta i Grenadina.

Nijedna od ovih zemalja nije priznala KiM, osim Barbadosa, za koji Priština tvrdi da je to nedavno učinio. Vize su odskoro ukinute i Burundiju, Gvineji Bisao i Surinamu, koji su nedavno povukli priznavanje nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Pročitajte još - Ulazak u "Šengen" koštaće 7 evra

Da srpska politika prema viznoj liberalizaciji sa trećim zemljama počinje da se doživljava u EU kao "problematična", ukazao je prvo državni sekretar u slovenačkom MUP Boštjan Šefic, koji je izdvojio ukidanje viza Iranu i još nekim afričkim državama. Ovim optužbama pridružio se i ministar bezbednosti iz BiH Dragan Mektić, upozorivši da im stiže povećan broj migranata iz Irana, jer im je, kako je rekao, Srbija ukinula vize.

BROJANjE ILEGALACA DA nije realna mogućnost da nam EU ponovo uvede vize, ukinute pre skoro deceniju (2009. godine), smatra i Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji: - Nema razloga za zabrinutost. Ali i dalje će da nam stižu upozorenja da vodimo računa o broju ilegalnih ulazaka iz zemalja kojima smo ukinuli vize.

Potom su zamerke ugrađene i u nacrt izveštaja koji bi Evropski savet trebalo da usvoji sledeće nedelje, a u kojem se Srbija poziva da se uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, te da nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izaziva zabrinutost.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže, za "Novosti", da je Srbija i u 2015, u jeku migrantske krize, pokazala sposobnost i odgovornost prema zemljama EU u pogledu odgovorne kontrole granica i učestvovanja u zajedničkim rešenjima:

- Svakako da zemlje članice prate situaciju kretanje ka EU državljana svih zemalja koje su na negativnim listama Unije, ali mi vrlo revnosno pratimo situaciju i kontrolišemo letove na aerodromu zajedno sa pripadnicima Fronteksa, i nema razloga da naš bezvizni režim bude ugrožen.