Uključivanje Rusije i Kine u pregovore o rešavanju pitanja KiM bi poboljšalo poziciju Srbije, s obzirom na to da Albanci imaju daleko veći manevarski prostor zbog podrške vodećih zapadnih zemalja, smatraju analitičari.

Dejan Vuk Stanković je rekao gostujući na Pinku da bi uključivanje Rusije i Kine bio daleko povoljniji put za nas pošto su vodeće zamlje predvođene SAD: Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Italija priznali Kosovo još 2008. i za njih je to gotova stvar i samo čekaju da Srbija to verifikuje.

"Priča o verifikaciji kosovske nezavisnosti nije nužno vezana za stav Srbije pošto odluku o prijemu Kosova u UN mora da donese Savet bezbednosti UN. Stav Srbije će i dalje biti negativan. Ulazak velikih sila u pregovore bi verovatno značio i rušenje polazne prepotstavke o jedinstvenosti kosovskog slučaja".

PROČITAJTE JOŠ: Amerika spremna da se uključi u dijalog

Vuk Stanković ističe da bi ulazak velikih sila verovatno omogućio "častan izlaz Srbije iz ovih istorijsko-političkih nevolja u kojima je sada, ako bi se uključile Rusija i Kina".

On je izrazio sumnju da li će uopšte doći do razgovora sa Prištinom, s obzirom da se sve vreme uz podrušku SAD ponašaju toplo- hladno i sedaju za sto samo kada im to odgovara i kada misle da im to ide u prilog nezavisnosti, dok sa druge strane ne ispunjavaju preuzete obaveze, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

Srbija je, sa druge strane, pokazala dobru volju i racionalnu spremnost o svemu da razgovara, tako da proces pregovora polako dovodi sebe u pitanju ponašanja albanske strane i dela međunarodne zajednice, istakao je Vuk Stanković.

PROČITAJTE JOŠ: TRAŽE DA PRIZNAMO LAŽNU DRŽAVU: Zapad preti crnom listom zbog Kosova

Kako je rekao, sasvim je očekivano to što zapadne zemlje vrše pritisak na predsednika Srbija Aleksandra Vučića zbog KiM, koji je pokazao spremnost da razgovara i prihvati progresivne vrednosti koje dolaze sa Zapada i da ih sprovede u praksi, ali i da odustane od ratne retorike prema susedima, koja se sada često upućuje Srbima.

Vuk Stanković kaže da je Vučić pokazao i duh saradnje prema državama bez obzira na razlike po pitanju KiM i stekao demokratski kredibilitet, zbog čega nije ni prvi ni poslednji put izložen pretnjama.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Ne vidim zašto se u nastavak dijaloga o Kosmetu ne bi uključile Rusija i Kina

Zoran Dragišić je kazao da bi pregovori Beograda i Prištine suštinski mogli da završe u ćorsokaku pošto Albanci odbijaju svako racionalno rešenje koje bi bilo prihvatljivo za Srbiju i Srbe na KiM.

On je kazao da Albanci vrlo ozbiljno lobiraju u najvažnijim centrima svetske moći i imaju podršku dela onih koji donose političke odluke, a sa druge strane nemaju šta da izgube i ne mogu se ničim uceniti, dok sa druge strane Srbija može mnogo toga da izgubi.

Dragišić je naglasio da su evropske integracije za Kosovo ''udaljene svetlosnu godinu'', pošto ne ispunjavaju nijedan uslov.

"Kada bi primenili vladavinu prava mnogi od njih (Albanci) bi završili u zatvoru".

Dragišić je rekao da je pozicija Srbije dugoročno dobra pošto insistira na nastavku razgovora i konstruktivan je partner.

Kaže da se pribojava da bi Albanci mogli lako sa nasilja niskog intenziteta da pređu na viši nivo i pokusaju novim ''martovskim pogorom'' da promene stanje na terenu.

Dragišić je rekao da značajna grupa zemalja podržava teritorijanu celovitost Srbije, kao na primer Španija, koja je članica EU i NATO.

"Šspanija će tvrdo stajati na tim pozicijama zbog svojih unturašnjih razloga. Tu su i Rumunija i Grčka, Kipar i Slovačka koje nisu spremne da priznaju nezavisnosti KiM".

On je rekao da je Srbija sa svoje strane pokazala spremnost da napravi velike ustupke.

Ipak, ističe, vidi se da Albance ne mogu da pristisnu kanali formalne diplomatije i da je zato Srbiji potrebno mnogo više lobiranja.

Na pitanje kako komentariše istraživanje Faktor plusa koji je pokazao da SNS ima 55,3 odsto podrške, Dragišić je kazao da građani vide šta radi SNS i da su zadovoljni politikom vladajuće koalicije.

On je rekao da je Vučić pokazao da je spreman da povuče nepopularne i teške poteze, na primer smanjenje plata i penzija, kao i da su građani razumeli zašto se to radi, kao i da razumeju Vučićevu borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta i pronalaska nekih rešenja bez lažnih obećanja.

"Vidi se ekonomski napedak, infrastrukturni razvoj i pad nezaposlenosti", dodao je Dragišić.