ULAZAK u Savez za Srbiju zavisiće od razgovora unutar stranke i s partnerima van stranke. Kako sada stvari stoje, većinsko je raspoloženje da do dogovora dođe.

Ovo, za "Novosti", kaže novi predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji na naše pitanje da li će DS ulaskom u opozicioni blok nestati s političke scene, odgovara:

- Ni u jednom opozicionom bloku DS nije gubila svoj identitet, naprotiv, uvek je bila mesto i snaga okupljanja. Tako će biti i ubuduće.


PROČITAJTE JOŠ:
Đilasov "zagrljaj" davi demokrate

* Tokom kampanje vas je pratio glas da ste Đilasov kandidat. Da li vam je on pomogao da pobedite?

- On se u kampanji sreo sa svim kandidatima za predsednika DS. Moji protivkandidati bili su eksplicitni u izjavama kad su najavljivali da je sa Đilasom sve dogovoreno. Ja sam samo najavio da ćemo kao odgovorni ljudi razgovarati o savezu, jer to naši birači očekuju od nas, ali ne samo oni, nego i oni koji su postali apstinenti nezadovoljni rascepkanom i podeljenom opozicijom.

* Da li je Đilas zapravo "vlasnik" DS, s obzirom na to da je otkupio dug?

- Niti je vlasnik DS, niti je otkupio dugove. Đilas je potencijalni politički partner DS koji je vrlo dobro razumeo šta opoziciono orijentisani građani očekuju od političara.

* Najavili ste reformu stranke...

- Motivisati i mobilizovati sve u stranci da udružimo energiju i DS učinimo efikasnijom i pokretljivijom strankom, da se direktnije obraćamo jedni drugima i građanima. Da budemo jasniji i neposredniji u komunikaciji. Potom dolaze organizaciono-tehnička prilagođavanja vremenu i okolnostima u kojima živimo, te jasnije programsko profilisanje.


PROČITAJTE JOŠ:
ZORAN LUTOVAC NOVI PREDSEDNIK DS: Raditi zajedno na jačanju stranke, pobediti apatiju

RASPRAVE

* A Koliko DS škode rasprave koje njeni članovi vode na društvenim mrežama?

- Bolje je rasprave voditi unutar stranke, a energiju upotrebljavati spolja, za pridobijanje podrške građana.